Van de hoofdschakelaar naar de aardlekschakelaars, bruin (zwart) en blauwe draad minimaal 6qmm. Van de aardlekschakelaars bruin (zwart) en blauwe draad minimaal 6qmm naar een installatieautomaat. Via een verbindingsstrip worden de overige automaten aangesloten.
Hoeveel aders mogen er onder een klem? Onder elke aansluitbout mag in principe maar 1 ader worden aangesloten. Er zijn echter aansluitingen die door de fabrikant gemaakt zijn om 2 aders van dezelfde kerndoorsnede aan te sluiten. Bijvoorbeeld aansluitingen op de aardrail of op een installatieautomaat.
Dit betekend dat de stopcontacten moeten worden aangesloten met 3 draden, een bruine, een blauwe en een groen/gele. Ook moet in de Groepenkast een aardlekschakelaar worden geplaatst.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
De aardlekschakelaar maakt elektrische installaties spanningsloos wanneer er lekstroom optreedt. De installatie die spanningsloos gemaakt wordt, is aangesloten op de betreffende aardlekschakelaar. Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten.
Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat.
Er is in woningen altijd maar één hoofdschakelaar nodig.
Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Daarom is het belangrijk dat je de juiste kabel met de juiste draaddikte kiest. Voor een aansluiting van 16 Ampère is een ader van 1,5 vierkante millimeter voldoende.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Maximaal aantal draden in een Buis
4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm (3/4") gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Met een 2-polige lasklem kunt u twee draden verbinden. Met een 3-polige lasklem kunt u 3 stroomdraden verbinden of een bestaande draad splitsen. Om te testen of alles goed zit zijn er twee manieren, namelijk de groep weer inschakelen of een spanningsmeter gebruiken in het gaatje van de lasklem.
De kWh-meters in 1 fase groepenkasten zijn 1 module breed. In 3 fase groepenkasten zijn deze kWh-meters 4 modules breed. Er zit standaard een 2-polige hoofdschakelaar in een 1 fase groepenkast zit. De overspanningsbeveiliging is in een 1 fase groepenkast 2-polig en in een 3 fase groepenkast is deze 4-polig.
Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!
In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, maar voor huizen gaat het daarbij meestal om 3x25A. Dit betekent dat je per fase 25/1,6A = 16A kan aansluiten. Het gaat daarbij om een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase. Je kan dus 3 omvormers plaatsen, maar handiger is één 3-fase-omvormer.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Een 3x25 ampère-aansluiting heeft een maximaal vermogen van ongeveer 17.000 watt. Dat houdt in dat er tot 17.000 watt aan apparatuur tegelijkertijd kan aanstaan. Zet u meer dan 17.000 tegelijk aan? Dan overbelast u de aansluiting en 'springt' de aansluiting eruit zodat u geen stroom heeft.
De meest toegepaste openbare laadpaal in Nederland levert 11 kW vermogen over 3 fasen. Elke fase levert 16A bij 230V ofwel 3,6 kW. Totaal dus 3 x 3,6 kW = 11 kW.
De NEN 1010 stelt sinds 2005 verplicht om in elke nieuwe of aangepaste groepenkast een hoofdschakelaar te plaatsen. Een hoofdschakelaar, ook wel lastscheider genoemd, is een schakelaar in een groepenkast die alle aangesloten elektrische installaties in een keer aan en uitschakelt.
De hoofdschakelaar zit altijd boven de elektriciteitsmeter. De hoofdschakelaar kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen voor de veiligheid.