Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag. In onderstaand overzicht is te zien hoeveel dieren er per diersoort in 2017 zijn geslacht.
Er worden in Nederland elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Reacties. bij benadering: 1/10 per persoon in Nederland is ongeveer 1.7 miljoen In de hele wereld natuurlijk veel meer, maar daar kan ik geen slag naar slaan.
In het eerste half jaar van 2021 zijn er 8,14 miljoen varkens geslacht. Dat is een record in de afgelopen tien jaar. In 2020 werden er in de eerste zes maanden 7,58 miljoen varkens geslacht; in 2011 was dit 7,21 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 560.000 dieren meer geslacht ofwel 7,4 procent.
“In Nederland eten we gemiddeld in een mensenleven 1200 dieren op. Dat zijn natuurlijk niet 1200 varkens maar vooral kuikens, kippen, kalkoenen en ga zomaar door. Die hebben een enorm aandeel in de consumptie van de Nederlander en dat vergeten mensen snel.”
Als we aannemen dat je als vegetariër evenveel zuivel en eieren eet als de gemiddelde Nederlander, dan sterft er voor je dieet nog ongeveer 1,5 gewerveld dier per jaar. Je spaart er daarentegen bijna 24 per jaar door geen vlees en vis te eten, plus hetzelfde aantal ongewervelden als veganisten.
De insecteneters (insectivoren) vormen een subgroep binnen de carnivoren. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.
De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank.
De meest recente jaarcijfers zijn van 2017. In dat jaar werden er in Nederland iets meer dan 640 miljoen dieren geslacht, per dag komt dat neer op 1,8 miljoen.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
1 Deze wet verstaat onder slachtdieren: eenhoevige dieren, runderen, schapen, geiten, varkens, buffels, rendieren en kangoeroes.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Hoe veel vee er is, weet wereldvoedselorganisatie fao. Er blijken ongeveer 1,6 miljard runderen te zijn, en als die 400 kilo per stuk wegen, levert dat nog eens 640 miljoen ton op. Schapen en geiten: twee miljard stuks, maakt zo'n 75 miljoen ton. Een miljard varkens: vijftig miljoen ton.
De cijfers zijn volgens Van Camp, zelf al zo'n drie jaar vegetariër, “duizelingwekkend”. “Elke dag worden er zo'n 860.000 dieren afgeslacht om op ons bord te belanden. In totaal komt de balans op goed 300 miljoen geslachte dieren per jaar. Op die manier eet de gemiddelde Belg elk jaar zijn eigen gewicht in vlees op.
Een pescotariër is iemand die ervoor kiest geen vlees te eten, maar nog wel vis of andere zeedieren eet.
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Er zijn zo'n 700.000 vegetariërs in Nederland, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Oftewel: zo'n 3% van de totale bevolking. Echter noemt ruim de helft (!) van de Nederlanders zich flexitariër: zij wisselt tussen vlees, vis en vegetarisch. Dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten, is een feit.