Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje.
Anticonceptiepil (combinatiepil)
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Advies na plaatsing spiraal
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
Hoe betrouwbaar is het hormoonspiraaltje? Het hormoonspiraaltje is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.2%. Dat wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormoonspiraal gebruiken, er ongeveer 2 zwanger worden.
Betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht: Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Je bent te laat een nieuw spiraaltje gaan halen (hangt van je spiraal af hoe vaak dat moet, soms na 5 jaar, soms na 10 jaar). Je hebt last van buikpijn, maar je hebt je spiraal niet laten checken. Heel soms wordt je spiraaltje afgestoten door je baarmoeder. Dan is hij niet meer betrouwbaar.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Controle bij het spiraaltje
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.