Tot op de dag van vandaag hebben wetenschappers zo'n 2,1 miljoen soorten beschreven, waaronder zo'n 1,5 miljoen dieren, 380.000 planten en 140.000 schimmels (zoals paddenstoelen). Bij die 2,1 miljoen in totaal zijn nog niet eens de bacteriën en andere microben opgeteld. En nog steeds worden nieuwe soorten ontdekt.
'Er zijn honderden zoogdiersoorten die anno 2022 nog altijd op ontdekking wachten' Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie. Het zou dan vooral gaan om kleine zoogdieren, zoals vleermuizen, knaagdieren en mollen. Er zijn ons op dit moment zo rond de 6500 zoogdiersoorten bekend.
Het aantal diersoorten wordt geschat op 7,77 miljoen, waarvan in 2011 zo'n 12% geldig beschreven was, minder dan 1 miljoen dus. Vooral van dieren die in het water leven en van kleine dieren is nog maar een klein deel beschreven.
Tot de moderne zoogdieren worden ruim 6400 soorten gerekend. De zoogdieren kennen zowel vliegende (vleermuizen) als zwemmende (walvissen) en zowel vleesetende (roofdieren) als plantenetende (onder andere herkauwers) soorten.
Dit geeft aan welk deel van het totaal aantal nog onontdekte dieren (zo'n 9 miljoen) op deze plek kan worden ontdekt, volgens de onderzoekers. De Nederlandse ecoloog Roel van Klink, verbonden aan de universiteit van Leipzig, laat weten het een goed uitgevoerd onderzoek te vinden.
Op één van de diepste en meest afgelegen plekken van de aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan, is een nieuwe soort vlokreeft ontdekt. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben de nieuwe soort “Eurythenes Plasticus” genoemd; een verwijzing naar het plastic dat in het kreeftje werd aangetroffen.
Hoeveel diersoorten leven er in de zee? Volgens de Census of Marine Life, een project dat vandaag is afgerond, zwemmen en kruipen er 201.206 soorten in het water.
10 triljard exemplaren.
Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Amerigo - Het paard van Sinterklaas in Nederland. Bart the Bear (1977-2000) - Bruine beer die in veertien speelfilms acteerde, waaronder The Clan of the Cave Bear en L'ours van Jean-Jacques Annaud. Black Bess - Het paard van struikrover Dick Turpin. Blondi - De herdershond van Adolf Hitler.
Zebra's. Zebra's zijn familie van paarden en ezels.
Het dier werd oorspronkelijk bij toeval waargenomen op een foto van 20 jaar geleden uit een reismagazine, waardoor onderzoekers geïnteresseerd raakten in de vraag of het nog steeds bestaat. De Popa Langoer, Trachypithecus popa, is een aapje dat werd vernoemd naar de vereerde berg Popa in Myanmar.
De meeste dieren leven dan in de oceanen. - 360 miljoen jaar geleden: klimaatverandering betekent het einde van het leven van 70 procent van de dieren op aarde, vooral in ondiepe zeeën. Bijna alle koraalriffen verdwijnen.
Er zijn de laatste jaren veel cijfers genoemd voor de aantallen diersoorten die dagelijks verdwijnen. Wetenschappers die werken voor de VN-Conventie over Biologische Diversiteit concludeerden dat er dagelijks wel 150 diersoorten verdwijnen.
Maar dat is geen logisch argument omdat een neushoorn wel kan springen en die is ook groot en zwaar. En ook baby-olifanten kunnen niet springen.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Ze kunnen ze dus niet van links naar rechts bewegen zonder hun hoofd te bewegen. Dit komt omdat de ogen zo groot zijn dat er geen ruimte meer is voor de oogspieren. Kameleons kunnen ook achter zich kijken als ze rustig op hun takje zitten.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
De Noord-Indochinese tijger of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de tijger. Deze tijger staat op de rand van uitsterven: er leven nog minder dan 30 exemplaren in het wild. In gevangenschap leven nog ongeveer 20 exemplaren.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
In tegenstelling tot de grote kuifeenden, die in het verleden in verschillende landen in Europa zijn ontstaan, is de dwergkuif- eend een Nederlandse creatie.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.