Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.
Iedereen die kleiner is dan 1,25 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Het is verplicht om kinderen tot ze 135 cm groot zijn te vervoeren in een autostoel of op een zitverhoger. Alhoewel het niet verboden is om zitverhogers zonder rugleuning te gebruiken, is het raadzaam voor het veilig gebruik van een zitverhoger te kiezen voor een model dat wel over een rugleuning beschikt.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Zonder stoelverhoger zit je kind te laag. Als de autogordel bijvoorbeeld over de hals loopt in plaats van over de schouder, loopt je kind grote risico's bij een botsing.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Wat is de beste autostoel groep 3? De beste autostoel uit groep 3 is de Cybex Solution M-fix SL. Deze autostoel staat op nummer in 1 bij de ANWB en is bij de Consumentenbond samen met de Cybex S-Fix de beste uit de test. De Cybex Solution M-Fix SL is een veilige en comfortabele autostoel.
Autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ zijn geschikt voor baby's tot 75 centimeter. De meeste kindjes passen in deze autostoelen tot zij ongeveer 1 jaar oud zijn. Een baby vervoer je het veiligst door hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.
Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).
Cybex Pallas G i-Size Autostoeltje
Dit beste autostoeltje uit groep 2 staat op nummer 1 in de lijst van Consumentenbond. Ook bij de ANWB komt de stoel goed uit de test. Voordeel van deze veilige autostoel is dat hij een hele lange periode gebruikt kan worden. Vanaf 1,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg).
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Halfords verkoop verschillende zitverhogers van verschillende merken en verschillende thema's. Cars, Frozen en Paw Patrol zitverhogers zijn allemaal te verkrijgen bij Halfords. Let wel op, er zijn een aantal regels wat betreft zitverhogers.
Hauck Alpha+ – Beste meegroei kinderstoel
Omdat zowel de voetensteun en de zitting in hoogte en diepte verstelbaar zijn, kan je met deze stoel een hele tijd vooruit. Hij is namelijk sterk genoeg om een gewicht van maar liefst 90 kilo te dragen, dus zelfs als je volwassen bent kan je hier gewoon nog op zitten.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
Maxi Cosi Pebble Pro
De Consumentenbond heeft het predicaat beste baby autostoel groep 0 met gordel toegekend aan het deze Maxi Cosi. Het is een heel veilig en goedgekeurd volgens de ECE-R129 (i-Size) norm. Lees met het installeren altijd heel goed de gebruiksaanwijzing.
Wel, eigenlijk is er geen minimumleeftijd om op de passagiersstoel te zitten, op voorwaarde dat je kind wordt vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft: Het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Algemene regel
Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.
Spanje. Kinderen tot 1,35 meter moeten in een autostoeltje zitten. Net als in Nederland.
Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen (groep 0 tot en met groep 3) en iedere groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. Groep 0: tot 10 kg (van 0 tot ongeveer 9 maanden). Groep 0+: tot 13 kg (van 0 tot ongeveer 1 jaar). Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting in de auto geplaatst.