Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla. De spieren van een gorilla zijn forser en sterker dan die van mensen.
Je hoeft trouwens ook niet te denken dat je ook maar de kleinste kans zou maken tegen een van deze primaten. Zeker niet als je bedenkt dat een volwassen silverback tussen de tien en vijftien keer zo sterk is als een volwassen man. Bovendien is de agressie die ze hebben wanneer ze woedend zijn puur, ongefilterd en rauw.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren.
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
Schreeuwen, luid roepen (hoot), krijsen, brullen en grommen maken allemaal deel uit van hun repertoire, maar ook kleinere, subtielere geluiden en gebaren zijn net zo belangrijk om begrepen te worden in hun sociale groepen.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Spelende gorilla's
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers. Gorilla's hebben een zwarte vacht.
De gorilla is een herbivoor die leeft in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Gorilla's leven voornamelijk op de bosbodem. Het mannetje heeft een hoogte van tussen de 1,65 m en 1,90 m, en weegt tussen de 140 en 210 kg. Vrouwelijke gorilla's wegen ongeveer de helft.
Gorilla's tellen
In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild.
Ja, dat is héél erg laag. Een 'gemiddeld' mens scoort namelijk tussen de 90 en 110. Ter vergelijking: de orang-oetan Sandy uit dierentuin Apenheul scoort een IQ van 75; maar liefst 23 punten méér dan Bonnie St. Claire.
Ze staan zelfs bekend om hun ongelofelijke kracht. Ze bereiken een lengte van 1.75 meter en wegen 'slechts' 200 kg. Maar vergis je niet, de gorilla tilt met zijn sterke, lange armen tien keer zijn eigen gewicht.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
In het wild worden gorilla's gemiddeld maximaal 40 jaar oud en in gevangenschap 50. Voor zover bekend leven er nog maar twee gorilla's van dezelfde leeftijd als Vila, beide vrouwtjes. Deze gorilla's verblijven in dierentuinen in het Amerikaanse Arkansas en Berlijn.
Over het algemeen is het dieet van de westelijke laaglandgorilla veel meer divers dan die van de berggorilla's en Grauer gorilla's; zij eten maar liefst 230 verschillende delen van 180-200 plantensoorten. Vruchten zijn een belangrijk onderdeel van het dieet en wordt vrijwel het hele jaar door gegeten.
Alleen de status van de berggorilla is zeer recent bijgesteld naar endangered (bedreigd) omdat deze ondersoort in aantal toeneemt. Volgens de laatste schattingen leven er nog 367.000 gorilla's in het wild. Ter vergelijking: 100 jaar geleden waren dat er naar schatting nog bijna 700.000.