Vanaf de zwarte band (= 1e dan) volgen de dan-graden tot aan de 10e dan. Hoe lang een judoka erover doet om van wit naar zwart (1e dan) te komen hangt af van de snelheid, waarin hij of zij de technieken onder de knie krijgt.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners.Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka's, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dan-graad.
Afgelopen zondag heeft Chris de Korte (li) aan Jan Snijders (midden) als vijfde Nederlander ooit de 9e dan uitgereikt, tijdens het internationale judotoernooi Dutch Open Espoir in Eindhoven. Chris zelf 9e dan mocht namens de JBN de dan uitreiken.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
Bijvoorbeeld: Slechts 5 levende mensen houden een 10de Dan-graad in Judo en slechts ongeveer 35 zijn wereldwijd gepromoveerd tot de rang sinds het begin; van die 10de Dan promoties werden er slechts 15 verleend door de Kodokan, allemaal aan Japanse Judoka.
ALKMAAR - De Alkmaarse judolerares Eveline Beentjes is zaterdag 25 maart gepromoveerd tot zesde dan judo. Hiermee is ze een van de weinige vrouwelijke judoka's in Nederland met de rood-wit geblokte band.
Noem het toeval, voorzienigheid of het lot. Joës Schell werd afgelopen weekend als tiener Nederlands kampioen judo bij de senioren. Een formidabele prestatie van de Kolos uit Grubbenvorst (inmiddels woonachtig in Venlo). Hij is de allersterkste in de categorie tot 100 kilogram.
Fransman David Douillet en Japanse Ryoko Tani zijn beste judoka's aller tijden. David Douillet is verkozen tot beste judoka aller tijden tijdens een gala in Parijs, waarop ook de 60ste verjaardag van de internationale judofederatie (FIJ) werd gevierd.
De beginnende gordel voor nieuwe judoka's is de witte gordel, vervolgens klim je op naar de gele gordel, groene gordel, blauwe gordel, bruine gordel en zwarte gordel voor meester-judoka's. Na de zwarte kan je ook nog de rode gordel halen, dit is de hoogste graad.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Het judo kent twee scores: Ippon en Waza-Ari. Een Waza-Ari kan gescoord worden: bij werpacties, waarbij de tegenstander met zijn boven lichaam op zijn zij valt, bij werpacties, waarbij de tegenstander net niet vol op zijn rug valt, wanneer je de tegenstander 10 seconden of langer in een houdgreep houdt.
Er zijn wereldwijd maar 17 judoka's met een 10e DAN, waaronder Anton Geesink. De allerhoogste graad in het judo, de 12e DAN (een 11e bestaat niet) is voorbehouden aan de grondlegger van het judo, Jigoro Kano.
Uit handen van de president van de IJF, Marius Vizer, ontving Van der Geest een erepromotie naar de 8e dan judo. Van der Geest is de grondlegger van de inmiddels zeer bekende judoclub Kenamju uit Haarlem.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart. Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
Judo is bij uitstek een geschikte sport voor kinderen, en een erg sterke basis. Naast lekker sporten (wat uiteraard gezond is) is judo veel en veel meer. Een kind zal zich zowel op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied gaan ontwikkelen.
Op 14 oktober jongstleden schitterde de 14-jarige Eros Staring in de wereld van de Nederlandse judo. Deze getalenteerde judoka, afkomstig uit Westervoort, wist op het Nederlands kampioenschap in Hoogeveen in de gewichtsklasse onder 60 kilogram de gouden medaille te bemachtigen.
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.
Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdediging kunst die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano (1860-1932). Judo betekend letterlijk 'de zachte weg'. Het woord bestaat uit 2 delen –ju- betekend wat zacht of meegevend en –do- staat voor weg of pad.
De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging.Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.
Welke taal wordt er op de judomat gesproken? Omdat Judo uit Japan komt, wordt op de judomat Japans gesproken. Alle officiële termen, bijvoorbeeld om te groeten of om een wedstrijd te draaien zijn in het Japans.
Een judopak heet een 'Judogi' of gewoon 'Gi' en bestaat uit een broek, een jas en een band. De jas is van stevig dubbel geweven katoen, want er wordt flink aan getrokken. Het traditionele judopak is wit van kleur.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet.
Wanneer een zwarte band in judo
Voordat je examen gaat doen voor de judo zwarte band moet je aan de volgende beginselen voldoen: je moet ten minste 16 jaar oud zijn om het examen te mogen doen. tussen het halen van de bruine band en het zwarte band examen moet 1 jaar gewacht worden.