U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen)
Je merkt waarschijnlijk zelf wel wanneer jij er klaar voor bent, en waarschijnlijk zal dat niet in de eerste twee dagen na de bevalling zijn (alhoewel er moeders zijn die dit wel zo snel doen). Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Als je een normale bevalling hebt gehad, mag je meestal onder de douche, maar je hoeft niet! Als je moe bent is het vaak veel prettiger om je op bed te laten wassen door de kraamverzorgster. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de bevalling probeert te plassen.
Nachtdienst. Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.
Individueel borstvoedingsverlof is in principe onbezoldigd, tenzij anders bepaald in een CAO. De duur van het verlof wordt individueel afgesproken of is bepaald door een CAO.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt. Later mag uiteraard ook.
We raden je wel aan om drukke plekken te vermijden, omdat het immuunsysteem van je baby nog steeds in ontwikkeling is en mogelijk nog niet in staat is om de hoeveelheid schadelijke bacteriën te verwerken.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
Hoeveel bedraagt het startbedrag? Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.
Na de geboorte van je kind heb je als vader of partner recht op maximaal vijf dagen geboorteverlof. Dit deel van de verlofregeling krijg je 100% doorbetaald en geldt voor maximaal het aantal werkuren per week.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Meestal wordt een kraamfeest drie tot acht weken na de bevalling gehouden, dan ben je zelf een beetje bijgekomen.
Vloeien. De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat u tot 2 kraamverbanden per 2 uur vloeit.Vervolgens is het normaal dat u de eerste dagen 6 tot 8 volle kraamverbanden verwisselt in 24 uur. Neem contact op met de verloskundige als u meer vloeit dan een kraamverband/per uur.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden:extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf over. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.
Omdat een kraamvrouw de eerste dagen na de bevalling nog zo veel mogelijk in bed zal verblijven, verschonen we het kraambed de eerste dagen elke dag. (Mits deze natuurlijk op juiste hoogte staat). Ook zal het sanitair elke dag worden schoongemaakt om de kans op ontstekingen zo klein mogelijk te houden.
Het is belangrijk dat u binnen zes uur na de bevalling heeft geplast. Door een volle blaas kan uw baarmoeder zich niet goed samentrekken en kunt u meer bloed verliezen. Na de bevalling kunt u tijdelijk een ander gevoel hebben in het bekkenbodemgebied.