Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen. Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
Dadels bevatten vitamine A, een gezonde antioxidant voor je huid. Vitamine A zorgt voor de aanmaak van nieuwe cellen in de huid. Tevens is uit onderzoek gebleken dat dadels een positieve werking hebben op je huid wanneer je last hebt van acné.
De dadelsuiker is superhandig als gezond alternatief voor gewone suiker, want hij bestaat alleen uit dadels, en bevat dus veel voedingsstoffen en zelfs vezels. Het is ook niet duurder dan dadels. Het is in ieder geval zeer aan te bevelen.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Dadels zijn een zuiverende fruitsoort en worden in de Arabische cultuur gezien als een zegening voor je gezondheid en het huis. Ze staan ook symbool voor gastvrijheid: het is een fruitsoort die je deelt met anderen. Zo laat je zien dat gasten welkom zijn.
Gezien het vaak hoge suikergehalte in fruit, en zeker in deze vruchten, is het echter raadzaam om er niet te veel van te eten. Er wordt weleens gezegd dat je dik wordt van dadels, maar dat is volgens ons niet waar. Zeker als je het niet overdrijft met het aantal per dag, kunnen dadels en afvallen prima samengaan.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Als het tijd is om weer te eten, eet men dadels. Dit is altijd een oneven getal, bijvoorbeeld 1 of 3 dadels. U zou dit als gebaar van respect kunnen meenemen voor uw contactpersoon. U laat daarmee zien dat u zich heeft ingelezen in de gebruiken.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Dadels bevatten relatief veel fruitsuikers, maar hebben toch een lage glycemische index. Dit houdt in dat de vrucht na consumptie geen grote piek in de bloedglucose teweegbrengt. Met name voor mensen met type 2 diabetes is dit een gunstige bijkomstigheid.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik. Dit kun je gemakkelijk doen door de dadel in de lengte door te snijden en de pit te verwijderen.
Voordelen van dadels voor gewichtsverlies
Hoewel ze vaak bekend staan om hun zoetheid, kunnen ze daadwerkelijk gewichtsverlies ondersteunen en zelfs helpen buikvet te verminderen als ze met mate worden gegeten .
Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit kan weer helpen bij het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Dankzij deze vitamines, mineralen en vezels kunnen verse dadels verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Dankzij de vezels hebben dadels een positief effect op darmklachten en de algehele werking van je spijsvertering. Verse dadels stimuleren de gezondheid van je hart, hersenen, lever en bloedvaten.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Dadels behoren tot de zoetste vruchten, zegt Giancoli. Eén medjooldadel bevat 16 gram suiker. Terwijl één dadel een vergelijkbare hoeveelheid suiker bevat als een banaan , "haal je veel meer uit een banaan, waaronder meer om te eten", voegt ze toe.