Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van: Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen.
Als je koffiebonen dus extra donker brand gaan deze dus zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat ongunstig voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.
De Douwe Egberts Excellent Koffiebonen zijn in onze ogen de beste bonen voor een volautomatische koffiemachine. De bonen zijn van een hoge kwaliteit, hebben heerlijke aroma's, hebben fruitige en bloemige accenten en laten je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden. De smaak wordt bij de hema omschreven als een vol karakter met tonen van karamel, hazelnoot en een vleugje chocolade met een milde nasmaak.
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit.
Uit onze koffiebonen test komen de Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen als de beste koffiebonen uit de test. Deze koffiebonen komen uit Zuid-Amerika waar ze heerlijk langzaam zijn gebrand. Ze hebben een lichtbruine crème laag en bestaan voor 70% uit arabica koffiebonen.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
De Lavazza Crema e Gusto is goed beoordeeld met 5 sterren uit 10 reviews. Dit is een melange van arabica en robusta koffiebonen uit Zuid-Amerika, India en Indonesië. Lees meer.. Deze koffiebonen zijn geschikt voor liefhebbers van pittige koffie.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
De beste koffiemerken zijn verkrijgbaar bij ALDI. Zo zijn de Moreno koffiepads regular als best getest door het Algemeen Dagblad in mei 2020. Deze heerlijke koffie is gemaakt van 100% Arabica-bonen en heeft een volle smaak. Daarnaast hebben verschillende koffievarianten een UTZ-certificaat.
Tegenwoordig heeft Douwe Egberts wereldwijd koffiebranderijen: in Thailand, Brazilië, Australië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Polen, Hongarije en Nederland. In de koffiebranderij te Utrecht, worden per jaar 3000 vrachtwagenladingen koffiebonen verwerkt.
Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen.
Sommige Nederlandse fabrikanten geven hun verschillende mengsels de namen goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen, en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
Alleen bij Jumbo al het lekkers van La Place. La Place - Smaak is onze signatuur. We zoeken dan ook in verschillende gebieden langs de evenaar, om de allerbeste koffie te vinden. Voor elke smaak zoeken we de perfecte melange van bonenrassen en verwerkingsmethoden.
De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of 'normale' kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid. Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml.
Er kan gemiddeld 100-120 koppen koffie uit één 1 kilogram (kg) zak gehaald worden. Per kopje is dit 8-10 gram (g) koffie.