Op de gemiddelde sportschool zijn 4 apparaten die je helpen; Loopband, Cross-trainer, Roeimachine en Fiets. Gemiddeld verbrandt je hier 10-15 calorieën per minuut. Om 400 calorieën te verbranden moet je elke dag 40 minuten aan cardio doen. Bedenk dat een kilo lichaamsvet ongeveer 8000 opgeslagen calorieën bevat.
Het idee achter vet verbranden met LISS cardio training is dat je cardio zou moeten doen voor minimaal 30 minuten tot een uur op lage intensiteit met een hartslag van 60% van je maximale hartslag. Ook wel de fatburning zone genoemd.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Cardio is niet nodig om af te vallen. Afvallen kan je in principe zonder te sporten of extra in beweging te komen. Gewichtsverlies wordt voornamelijk bepaald door een negatieve energiebalans, waarbij je minder eet dan je nodig hebt.
Je spieren zijn gebaat bij een goede doorbloeding, daarom is het aan te raden om je training af te sluiten met een cardio-setje. Dit hoeft geen lange training te zijn. Een voorgeprogrammeerde intervaltraining van 20 minuten kan al voldoende zijn.
Voeg er cardio aan toe om buikvet te verminderen. Ga hardlopen of joggen. Hardlopen en joggen zijn geweldige steady-state cardio-oefeningen om vet te verbranden. Als je snel kunt joggen of hardlopen, dan zal je meer calorieën verbranden en het helpt bij het verminderen van lichaamsvet.
Calorieën en energieverbruik
Of krachttraining of cardio effectiever is om af te vallen, hangt er dus vanaf met welke soort inspanning je het snelst calorieën verbrandt. En dan is het antwoord overduidelijk: je verbrandt meer met cardio dan met krachttraining, als de intensiteit van beiden gelijk is.
Bij elke dag cardio is de belasting van de spieren minder en is daarom de hersteltijd ook minder. Toch is het aan te bevelen om niet elke dag langer dan 1 uur te hardlopen, fietsen, zwemmen of een ander vorm van cardio training te doen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden. Puur mathematisch bereik je met 3 keer per week een uur sporten een extra gewichtsverlies van 1 kilo per maand, of 12 kilo per jaar.
Met welk cardio apparaat verbrand je de meeste calorieën? Op de roeitrainer en de airbike verbrandt je het meeste calorieën, omdat je op deze toestellen het meeste kracht moet leveren met de meeste spiergroepen.
Om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7000 kcal minder innemen en/of meer verbruiken. Dus wil je in 1 week 1 kilo afvallen, dan komt het erop neer dat je élke dag een verschil van 1000 kcal moet overbruggen.
30 minuten cardiotraining verbrandt gemiddeld zo'n 200-400 calorieën, afhankelijk van je gewicht en intensiteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwemmen, hardlopen en fietsen. Je bent dus best even bezig om een serieuze hoeveelheid energie te verbranden!
Als je te veel aan cardio doet en niet aan andere soorten beweging doet of geen rust houdt, zal je lichaam namelijk moe en gespannen worden. Daarnaast kun je ook blessures oplopen door te veel belasting, aldus een onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Athletic Training.
Cardio voor de gezondheid van je hart
Of je nu gaat fietsen of hardlopen, je doet aan cardio. Elke oefening die je hartslag verhoogt en je bloed sneller laat pompen is cardiotraining. Cardio houdt je hart gezond en helpt je om bloed en zuurstof efficiënter door je lichaam te pompen.
CARDIOVASCULAIRE OEFENING. Blijf bij twee tot drie dagen cardio per week. Concentreer je op kortere sessies met een hogere intensiteit, zoals 20 minuten hoge intensiteit intervaltraining (HIIT).
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Na 20 minuten sporten zou deze voorraad op zijn en begint het lichaam aan de vetopslag als energiebron. Dat gemiddeld na 20 minuten de glycogeen voorraad op is, is waar. Echter gebruikt het lichaam niet maar één energiebron tegelijkertijd. Tijdens de eerste 20 minuten van je workout verbrand je dus ook gewoon vet!