Er zitten 819 kilocalorieën in 1 portie (450 gram) pasta gerecht. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pasta gerecht'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Pasta Carbonara (1 portie) bevat 384 calorieën.
De gekookte pasta bevat nu nog 140 kcal per 100 gram. In het algemeen kan je dus zeggen dat: De ongekookte voedingswaarde van een graanproduct tussen de 340 - 360 kcal per 100 gram. De gekookte voedingswaarde van een graanproduct zit tussen de 120 - 150 kcal per 100 gram.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Of je nu houdt van spaghetti, penne, macaroni of fusilli; pasta is een een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon van duursporters dankzij de koolhydraten die het bevat. Een portie pasta van één kopje bevat ongeveer 220 calorieën en 43 gram koolhydraten.
Er zitten 161 kilocalorieën in 1 portie (125 gram) pasta, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pasta, vers'?
Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal). Zoals je kunt zien liggen deze hoeveelheden zeer dicht bij elkaar.
Er zijn 290 calorieën in een portie Boterham met chocopasta.
1 maaltijd (475 g) bevat 655 calorieën.
Er zitten 906 kilocalorieën in 1 portie (350 gram) pizza salami.
Pasta en rijst zwellen in de pan. Ze nemen ongeveer 2,5 keer hun gewicht op aan water als je het kookt. Quinoa neemt zelfs drie keer het gewicht op. Op je bord is die portie van 75 -100 gram dus uiteindelijk 190 tot 250 gram geworden.
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Ongekookte versus gekookte pasta
Je afgemeten portie wordt dus meer dan het dubbele. Die 75 tot 100 gram op je weegschaal eindigt in een hoeveelheid van 150 tot 250 gram. Dat is best een ruime portie, die zeker de helft van je bord inneemt. Zo'n stevige portie levert flink wat koolhydraten en calorieën.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
Er zitten 408 kilocalorieën in 1 portie (250 gram) gevulde pasta met saus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gevulde pasta met saus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een portie macaroni, spaghetti, onbereid komt overeen met 100 gram.
Ook boekweit-, quinoa- en maïspasta bevatten zo'n 350 calorieën per 100g, net als de witte en volkoren pasta soorten. Iets magerder is de linzenpasta, met zo'n 330 calorieën per 100g.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Onderzoekers zijn van mening dat drie keer per week pasta eten, erg gezond voor je is.