Dorade (100 g) bevat 85 calorieën.
Dorade (1 filet) bevat 173 calorieën.
Dorade (ca 450 gr.)
Er zitten 112 kilocalorieën in 1 stukje (150 gram) kabeljauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kabeljauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
500 gram (1 à 2 pers.) De vis weegt ca. 350 gram (1 pers.) Het vlees van de gekweekte dorade is vetter dan van de dorade rose.
De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker. Tips om verse vis te kopen: – Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol.
Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven. De dorade heeft een stevige, volle smaak. De dorade word veel gegeten door Antillianen en noord-afrikanen.
De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Uiteraard is de dorade gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor dorade is zeebaars.
Doradefilet bevat per 100 gram: 106 kcal, 18 gram eiwitten en slechts 4 gram onverzadigd vet.
Dorade Grise is een magere vis, waar de Dorade Rose en Royal mager tot matig vet zijn. De vis kenmerkt zich door een stevige, volle smaak. Alle soorten kunnen uitstekend gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna. De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten.
Dorade is een witvis met vleessmaak en relatief weinig vet. De vis is goed te grillen, te bakken en te stoven.
De goudbrasem komt voor in zowel zoet, zout als brak water, waar hij zich voedt met macrofauna (kevers, slakken, wormen, larven, etc.) en visjes. Hij leeft in scholen, dichtbij de bodem langs de kust van de Middellandse Zee, in Het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Hij komt als zomergast in de Noordzee.
Dorade wordt op grote schaal gekweekt in de Middellandse zee, vooral in Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. De vissen komen daar ook van nature voor.
Dorade invriezen is net als bij de meeste andere soorten vis, goed mogelijk. Daarbij maakt het verder ook niet uit of je gebakken dorade wilt invriezen, of verse vis uit de viswinkel. Wel moet je bij ingevroren vis van de supermarkt goed opletten dat de vis nog bevroren weer in de vriezer gaat, en niet half ontdooit.
Op basis van het beschikbare onderzoek over de positieve gezondheidseffecten van vis, beveelt de HGR aan dat volwassenen 20 tot 40 g vis per dag, hetzij 1 tot 2 maal per week vis eten.
Ga voor een stukje verse of diepgevroren vis. Een portie van 120 tot 130 g vis (rauw gewogen) volstaat. Dat komt ongeveer overeen met de grootte van een hand of een vierde van een maaltijdbord.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Een doradefilet weegt circa 100 gram.
Verse Dorade kopen kan nu bij uw onlinevismarkt. Deze vis wordt duurzaam gevangen en heeft hiermee een milieuvriendelijk afkomst. Dorade wordt gekweekt in Griekenland en direct naar de afslag gebracht. De vis wordt na vangst direct in vacuümpapier verpakt en gekoeld naar u verzonden.