Tarief van 6% levende dieren voor consumptie, vlees en slachtafvallen, vis, schaal-, schelp- en weekdieren voor consumptie (uitgezonderd kaviaar, langoesten, krabben, zee- en rivierkreeften, oesters en de daarmee bereide voeding);
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
6% voor basisproducten
Het gaat bijvoorbeeld om levensnoodzakelijke middelen (vlees, vis, zuivel, groenten, …) en landbouwdiensten. Verder is dit tarief van toepassing op tijdschriften, geneesmiddelen, personenvervoer, hotels, bloemen, verbouwingswerken aan gebouwen ouder dan 10 jaar enzovoort.
Voor bepaalde categorieën van goederen en diensten gelden gunstigere tarieven: 0%: bijvoorbeeld periodieke publicaties … 6%: bijvoorbeeld voedingsproducten, water, medicijnen, boeken, transport … 12%: bijvoorbeeld catering, sociale woningbouw, margarine …
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Het algemene en meest voorkomende btw-tarief is 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd. 9% is het lage btw-tarief en is op veel minder producten en diensten van toepassing. In het geval van het 0%-tarief wordt geen btw gerekend.
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt een btw-tarief van 9%, ook wel het lage btw-tarief genoemd.
De verhoging van btw op vlees is weer in beeld bij de politiek. Dat blijkt uit een brief van onze minister van landbouw aan de Tweede Kamer. Als de vleestaks wordt ingevoerd, dan komt vlees onder het hoge tarief voor de btw te vallen (21%). Nu is het btw-tarief voor vlees 9%.
Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
Ook hier is sprake van een combinatie van producten, namelijk: snoep (9% btw) en speelgoed (21% btw).
Wat daarnaast een impact heeft op de prijs is de beschikbaarheid en kwaliteit van verse vis. Tijdens het paaiseizoen van vissoorten zijn ze minder beschikbaar, minder lekker en zal hun prijs relatief hoog liggen. Bij diepvriesvis ligt dit anders. De vis wordt aangekocht wanneer het aanbod groot is en de prijs laag.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
Onder het 21%-tarief vallen: dieren die niet bestemd zijn voor de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie, zoals huisdieren, zangvogels, aquariumvissen en hommelkolonies voor bestuiving van gewassen. het kunstmatig insemineren van embryo's.
In 2019 ging het btw-tarief op groente en fruit omhoog naar 9 procent.
Vanaf 1969, de introductie van de Wet op de omzetbelasting 1969, werd de omzetbelasting in Nederland geheven volgens het stelsel van Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw). De Europese Unie eiste namelijk een Europees stelsel om belasting te heffen, naar model van de TVA.
Het eten van groente en fruit moet dus gestimuleerd worden, vindt NPN. Helaas worden boodschappen steeds duurder. Groenten en fruit zijn volgens het CBS in de afgelopen 10 jaar zelfs 20% duurder geworden. Daar bovenop werd in 2019 de BTW verhoogd van 6 naar 9%.
Als je geen BTW hoeft te betalen (of zelfs terugkrijgt) betekent dit dat je omzet te laag is geweest ten opzichte van de kosten.
Standaard tarief is 19 %, dit is het tarief voor de meeste goederen en diensten. Laag tarief is 7 %, dit is het tarief voor onder andere water, sommige etenswaren, boeken, landbouw, hotels en sport. Nul tarief is 0%, dit is het tarief voor internationale handel (export) en internationaal vervoer.
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.
Alcoholhoudende dranken
Bier (en biermengsels) met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol vallen onder het 21%-tarief.
Voorbeelden zijn groente & fruit, vlees & vleeswaren, zuivel, brood, soepen & sauzen, pasta & rijst, snoepgoed, chips & noten, chocola- sap & siroop, frisdrank, bakproducten en voedingspreparaten & supplementen. Voor deze voedingsmiddelen geldt het standaard btw-tarief van 21%.
Alcoholhoudende dranken vallen onder het hoge tarief van 21%.