Toch eten veel Nederlanders er nog te weinig van. De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
Gelukkig zijn peulvruchten uit blik even voedzaam: ze zijn even rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Hou wel in gedachten dat geconserveerde peulvruchten al gaar zijn. Voeg ze dus steeds pas op het einde van het kookproces toe, enkel opwarmen is voldoende.
Het eten van bonen wordt inderdaad in verband gebracht met het voorkomen van verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes type 2, hartziekten en sommige vormen van kanker. Ook kunnen bonen de gezondheid van de darmen verbeteren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt aan om voedingsmiddelen zoals bonen onderdeel te maken van uw gebruikelijke dagelijkse dieet.
De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).
Het nuttigen van een portie peulvruchten per dag kan helpen bij het verliezen van gewicht. Een portie bonen, erwten, kikkererwten of linzen leidt volgens nieuw onderzoek tot een kleine gewichtsafname.
Een lijst met de meest voedzame gedroogde bonen omvat: kidneybonen, pintobonen, witte bonen, zwarte bonen, kikkererwten, spliterwten en linzen .
Met welke bonen kan ik dan het beste starten? Linzen worden over het algemeen het best verdragen, daarna de erwten zoals groene erwten of kikkererwten. Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Veel onderzoeken hebben gesuggereerd dat het opnemen van meer plantaardige voedingsmiddelen, zoals sperziebonen, in het dieet het risico op obesitas, diabetes, hartziekten en algehele sterfte verlaagt . De consumptie van fruit en groenten bevordert ook een gezonde teint, meer energie en een algeheel lager gewicht.
Groenten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Voeg een kleine hoeveelheid witte bonen of kikkererwten toe aan smoothies . Zorg ervoor dat ze eerst gaar en zacht zijn. Je kunt bonen ook toevoegen aan je favoriete salades en rijst- of linzengerechten. Ze passen echt goed bij die texturen en smaken.
Bonen bevatten weinig natrium en bieden veel van dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar dan zonder vet en cholesterol. Ze leveren ook meer voedingsstoffen dan een portie havermout of haverzemelen. Bonen zijn een uitstekende, vetvrije bron van eiwitten . Slechts één kopje bonen levert maar liefst 16 gram eiwitten.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Karina Tolentino, RD, CHWC is een diëtiste en gezondheidscoach die gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met chronische nierziekte. Bonen zijn de eetbare zaden van bepaalde planten uit de Fabaceae-plantenfamilie. Bonen, zoals zwarte bonen, kikkererwten en limabonen , behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen die u kunt eten.
Bonen zijn een van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt consumeren, maar ze zijn specifiek geweldig voor het verliezen van buikvet omdat ze rijk zijn aan oplosbare vezels, die ontstekingen bestrijden die buikvetaccumulatie veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben de consumptie van bonen in verband gebracht met een verminderd risico op obesitas.
Kapucijners zijn van belang omdat ze boordevol ijzer, calcium, fosfor en vitamine B zitten. Evenals alle andere peulvruchten vormen ze samen met granen volwaardige eiwitten. Het is belangrijk om de kapucijners voor het eten eerst te koken of te stomen.
De bruine boon moet niet verward worden met de kidneyboon. Kidneybonen zijn iets steviger, minder meelachtig van smaak en roder van kleur. Ook de kapucijner is vergelijkbaar met de bruine boon, maar is familie van de erwt.
Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken. Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
De kern van de zaak is dat er zowel voor- als nadelen zijn aan het eten van peulvruchten. Maar zolang je er niet te veel van eet, is het prima . Als je vegetariër of veganist bent en veel peulvruchten eet, moet je ze laten ontkiemen om de meeste gezondheidsvoordelen te krijgen.