Een bij bezoekt ongeveer 100 bloemen per foerageervlucht. Dit doet hij met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Met tien foerageervluchten per dag komt dit neer op 1.000 bloemen.
Een haalbij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit. Per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht. Een simpele rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen! Voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig.
Per trip kunnen bijen nectar opzuigen van 50-100 bloemen. Om 1 gram honing te maken, moet een bij 125-200 keer op en neer vliegen (tussen bloemen of terug naar het nest).
Bestuiving door hommels en bijen
De insecten verzamelen het stuifmeel door te wrijven tegen de meeldraden van de plant. Het stuifmeel verzamelt zich op de achterste poten in de dichte haren die als stuifmeelkorf worden gebruikt. Bij het bezoek aan meerdere bloemen kunnen stuifmeelkorrels overgebracht worden.
#6 Een bij moet 4.000 bloemen langs gaan om 1 eetlepel honing te maken. #7 Een werkbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo'n 40km/u.
Een honingbij produceert in heel haar leven ongeveer 1/12 theelepel dat is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Dat is klein! Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren. Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar.
Ook darren kun je wel eens slapend buiten de kast aantreffen. Haalbijen slapen daarbij volgens een dag (wakker) en nacht (slapen) ritme, waarbij ze s 'nachts langere perioden achter elkaar slapen. Thuisbijen hebben zo'n ritme niet. Waarschijnlijk omdat ook hun taken dag en nacht door gaan.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Veel voedselgewassen en planten kunnen zich daarna pas voortplanten of vruchten krijgen. Bestuiving is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit. In de natuur heeft meer dan 85% van de wilde planten bestuiving nodig. Insecten zijn daarom van belangrijk voor de land- en tuinbouw.
Bestuiving is belangrijk voor de voortplanting van de planten. Stuifmeelkorrels bevatten de mannelijke zaadcellen en deze moeten terecht komen op de stempel van de stamper waar de vrouwelijke eicellen aanwezig zijn. Het vruchtbeginsel is het onderste deel van de stamper van de bloem.
Aangezien de bijen in de winter niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen zullen ze hun ontlasting dan in de kast laten gaan. Aangezien in honing redelijk veel stuifmeeldelen zitten komen deze in de darm van de bij terrecht, en hopen deze zich op.
Een bij met een volle tank (30 à 50 mg) 60 km kan vliegen. Dit komt overeen met 1 liter benzine voor 2600000 km. Onze planten voor 80% door bijen bestoven worden.
Honing is een zoete kleverige substantie die geproduceerd wordt door bijen. Bijen halen nectar uit bloemen. Een honingbij moet zo'n 200 tot 1500 bloemen bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om het honingmaagje te vullen. In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing.
Een haalbij vliegt gemiddeld met en straal van 3 km rond haar kast. Een bij kan 800 km gevlogen hebben aan het einde van haar leven. Na ongeveer 800 km haar vleugels versleten zijn. De haalbij op sommige dagen zo'n 250 km vliegt en dan zeer kort leeft.
Zaai rechtstreeks in volle grond.
Anders kan je een keuze maken uit onder andere deze soorten: anijs, korenbloem, bernagie, scheefkelk, goudsbloem, kervel, cosmos, dille, Oost-Indische kers, zonnebloem. Als de bloemen na de zomer zijn uitgebloeid, kan je sommige soorten nog een hele tijd laten staan.
Het gevaar van het uitsterven van bestuivers
Bijen en andere insectenbestuivers zijn immers essentieel voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit. Een vermindering van bestuivers betekent dat veel plantensoorten mogelijk zullen verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn.
Met tien foerageervluchten per dag komt dit neer op 1.000 bloemen. Bijen kunnen evenwel 40 vluchten of meer per dag uitvoeren. Als 20.000 bijen uit een bijenkorf meerdere keren per dag uitvliegen kunnen ze 20 miljoen bloemen of meer per dag bestuiven.
Wanneer wij de bestuiving bij bloemhoudende planten beschouwen, dan is de eerste soort die ons voor de geest komt: de honingbij, Apis mellifera. Nochtans zijn er ook andere insecten die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van bloemplanten.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
nee bijen kunnen gepolariseerd licht zien, daardoor weten ze waar de zon staat overdag zelf als het zwaar bewolkt is. 's nachts hebben de bijen net als wij geen idee.
Werksters vliegen maximaal drie kilometer weg van hun kast. Bij een verdere vlucht, is de voorraad nectar al verbruikt voordat ze thuis zijn. De mannetjesbijen of darren kunnen tot wel 7 km ver vliegen om te paren met een jonge koningin.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.