Het is een van de populairste snacks van Nederland en staat sinds april dit jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. In Nederland worden gemiddeld 300 miljoen bitterballen per jaar geconsumeerd, dat zijn er zo'n 25 per persoon.
En daar zijn we in Nederland dol op. Gemiddeld eten we zo'n 21 gram hartige snacks per dag, waarvan er 11,2 bestaan uit lekkernijen als bitterballen en kroketten. Mannen brengen dat gemiddelde wel omhoog, want zij eten 13,1 gram snacks.
De portie bestaat uit 10 stuks.
We eten jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen. Ofwel 35 per persoon. Inclusief frikandellen uit de supermarkt natuurlijk. Bijna dertig jaar geleden passeerde de frikandel de kroket als populairste snack.
De bitterbal is in alles hetzelfde als de kroket. Alleen de vorm is anders. Als u een bitterbal en kroket van hetzelfde merk in hetzelfde vet zou bakken dan zou er geen verschil in smaak zijn. De bitterbal dankt haar naam trouwens aan het bittertje.
Ze halen het beste in elkaar naar boven en ze zorgen ervoor dat de smaak intensiveert. Nog een leuk weetje is dat mosterd een super gezond product is vol belangrijke mineralen en het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Je kan dus zonder zorgen onbeperkt mosterd eten bij jouw kroketten van de Bourgondiër!
Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal.
Calorieën: 176 calorieën in een frikandel en 205 calorieën in een kroket. Vet: 12,8 gram in een frikandel, 12,5 gram in een kroket. Koolhydraten: 4,9 gram in een frikandel en 15,8 in een kroket.
Nu worden er in Nederland 300 miljoen kroketten per jaar gegeten. Dat is op 17 miljoen Nederlanders zo'n 17 kroketten per jaar.
Van de bitterbal zijn diverse vegetarische varianten in de handel, onder meer van de bekende merken Mora, De Vegetarische Slager, Beckers en Kwekkeboom. De vegetarische varianten bevatten meestal soja, tarwe, melkproducten en champignons in plaats van vlees.
Typisch Nederlands? Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok.
Bitterballen zijn zelf niet bitter. De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Bitterbal. "Mensen denken dat een prikkertje de netste manier is om een bitterbal tot je te nemen, maar vaak levert veel gedoe op. Het beste is om een klein beetje van het kapje af te bijten, de bitterbal af te laten koelen en daarna op te eten." En niet blazen.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
De meest gegeten producten in de wereld zijn basisvoedingsmiddelen die vallen onder granen, peulvruchten en knol- en wortelgewassen. Hiervan zijn rijst, maïs en tarwe de top drie van de meest gegeten voedingsmiddelen. Zij zorgen bij elkaar voor bijna een derde van de calorie-inname van de globale populatie.
Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Bitterballen en bier
De Van Dobben Rundvleesbitterbal past, vanwege de volle body van de ragout en de zachte, romige smaak van het vlees, volgens hem heel goed bij een blonde tripel (zoetig, met redelijk wat koolzuur).
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...