Bij elke textielsom neem je altijd het aantal vakantiedagen als uitgangspunt. En om het perfect aantal bikini's te berekenen neem je dat aantal en dat deel je vervolgens door 2. Bijvoorbeeld: ik ga 7 dagen toeven op een paradijseiland. En dit aantal dagen gedeeld door 2 is 3,5.
Bikini of zwembroek wassen
Kies voor een fijnwasmiddel of nog liever een fijnwasmiddel voor de handwas zonder wasverzachter. Vul de gootsteen met koud water en voeg wat van het fijnwasmiddel toe. Was je zwemkleding zachtjes en spoel goed uit met koud water. Laat badkleding niet weken.
Check voordat je wilt wassen altijd het etiket met de wasvoorschriften. Het is aan te raden om je badkleding regelmatig te wassen, en dan het liefst met de hand in koud of lauw water met een fijnwasmiddel. Het is beter om je zwemkleding niet in het sopje te laten weken, maar direct goed uit te spoelen.
Trek het bikinibroekje aan.
Een bikinibroekje bedekt meestal ongeveer net zo veel als normaal ondergoed. De bovenste rand van het broekje moet goed om je heupen zitten en loopt net iets boven je heupbotten, waardoor je navel te zien is. De achterkant van het broekje moet strak om je billen zitten.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
Je kunt je zwembroek in de wasmachine wassen, maar liever niet te vaak. Je kan er beter voor kiezen om je zwembroek met de hand te wassen in lauw water, in combinatie met een speciaal wasmiddel voor fijne was.
In het kledinglabel staat aangegeven of je het item met de hand moet wassen. Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
3. Delicaat-, fijne was of wol-programma. Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
– Doe je zwembroek nooit in de wasmachine en/of droger. Elasthan is een stretchmateriaal, dat beschadigd kan raken in de wasmachine en/of droger. – Gebruik geen bleekmiddel en laat je zwembroek niet stomen bij de stomerij.
Een zwembroek kan beter iets te strak zitten, dan te los als je hem aanhebt omdat het water ervoor zorgt dat de stof iets losser om je lijf gaat zitten. Je zwembroek is het enige kledingstuk dat je vaak aan hebt. Dat mag dus best wel een beetje een mooi en origineel kledingstuk zijn.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
De korte zwembroek is dé trend van 2022. Waar eerst de lange zwembroeken helemaal hip waren, is nu de korte zwemshort weer populair. De korte zwembroeken komen ongeveer tot op de helft van je bovenbeen of hoger. Denk er wel aan dat ze los moeten zitten, dus niet de strakke speedovorm.
Atletisch en lang
Bent u atletisch gebouwd en lang? Dan maakt het niet veel uit wat u kiest. Een strakke zwemslip, een zwemboxer, een zwemshort, alles kan. Heeft u lange benen dan kunt u het beste een strakke zwembroek kopen met een pijpje (zwemboxer) of een iets langer zwemshort (geen short short!).
Het liefst was je je badkledij met de hand in een koud tot lauwwarm sopje met wat wasmiddel erin. Laat je bikini of badpak niet lang weken, maar spoel alles direct goed uit. Geen zin in handwas? Laat dan je wasmachine draaien op een kort of fijn programma en stop alles in een waszakje.
Polyester en polyamide zijn beide stevige en waterafstotende stoffen. Ze drogen dus snel op na een duik. Polyester is bovendien erg kleurvast en kan goed tegen chloor en UV-straling.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.