Om te bepalen wat de tapcapaciteit moet zijn van de biertap die u gaat kopen kunt u een berekening toepassen. Uit één liter bier kunt u gemiddeld 4 biertjes tappen. Dus mocht u een biertap kopen met een tapcapaciteit van 30 liter/uur dan wil dat zeggen dat u 30 * 4 = 120 biertjes per uur zou kunnen tappen.
De biertap werkt op 220 Volt en verbruikt 1000 Watt. NB per (elektra) groep kun je maximaal 3600 Watt verbruiken. Wanneer je een haspel gebruikt, rol deze dan altijd helemaal af in verband met eventuele oververhitting van de kabels.
Koolzuurgas is verkrijgbaar in flessen van 500 gram, 2 kilo, 6 kilo en 10 kilo. Met 1000 gram (1 kg) koolzuurgas kan je ongeveer 100 liter bier tappen.
Bier tappen
Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht. Sla de tapknop in een keer dicht.
Één aansluiting op de tapkop is voor de toevoer van koolzuurgas uit een koolzuurcilinder (2). De koolzuur komt boven in het fust en drukt het bier door een stang, de tapstang, die onder in het fust begint, naar boven. Via de bieruitlaat op de tapkop kan het bier naar de tapkraan (5).
Op basis van de omgevingstemperatuur stelt u de CO2druk van het bierfust af op 2,6 bar voor een droogkoeler of 2,4 bar voor een waterbadkoeler.
5 - 20 graden is aan te raden, hoe kouder hoe beter; Het kan zijn dat er teveel bier wordt getapt, zorg dat de fusten kouder zijn of tap minder snel achter elkaar.
,,Bij een fust hanteren we een houdbaarheidsdatum van drie tot zes maanden, bij tanks twee maanden. Maar als een onaangebroken fust goed gekoeld wordt bewaard, kan je het rustig een jaar laten liggen. Het is net als met kaas: in de koelkast blijft het langer goed dan in de zon.”
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Een druk van 0,1 bar is vereist per meter hoogte (fustbodem tot tapkraan) (ongeacht de buisdoorsnede). De wrijvingsverliezen zijn afhankelijk van de lengte en diameter van de bierleiding.
Afhankelijk van de temperatuur van het fust is het koolzuurverbruik verschillend. Bij normale instellingen en gebruik is het koolzuurverbruik ongeveer 1kg per 100 L bier.
Traditioneel wordt er getapt d.m.v. koolstofdioxide (CO2). In de fust wordt CO2 gepompt om zo druk op de fust te houden om het bier eruit te kunnen tappen.
Het starttarief is € 35,00 (voor 1 of 2 tapkranen). Voor elke extra tapkraan brengen we € 12,50 in rekening.
Via onze website huurt u eenvoudig en goedkoop een biertap voor uw evenement of feest: dit kan al vanaf € 35,- per dag. Wij leveren de biertap met onze eigen bezorgservice bij u op locatie en komen deze ook weer ophalen. Bij levering ontvangt u de handleiding van de tap.
De beste biertap voor thuis is de Heineken Blade Biertap. De Heineken Blade biertap is een professioneel en compact biertapsysteem, eenvoudig te installeren en makkelijk in gebruik. Alles wat je nodig hebt, is een stopcontact en 30 x 50 cm ruimte op je bar of aanrecht.
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Er zijn diverse amateurbrouwers die om een goede schuimkraag te krijgen aan al hun bieren tarwe toevoegen. Ook donkere moutsoorten zorgen voor een betere schuimhoudbaarheid dan lichte moutsoorten. Ook oude mout kan minder schuim geven. Een andere grondstof die van belang is bij de schuimhoudbaarheid is de hop.
Dippen met koffiefilter voor schuim
Als er geen schuim meer in het bier zit, moet je een koffiefilter zakje er even in dippen, en daar is het schuim weer.
Blade verkoopt fusten van 8 liter, hier kunnen ongeveer 30 glazen bier uit worden getapt.
Bier fust 20 liter Horecabier GOUD 5% Alc. € 34,25 ex btw - Horecabier.nl.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
Ook is het belangrijk dat een fust 24 uur 'rust' voordat deze aangesloten word. Anders is de kans groot dat het fust wild is/blijft schuimen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.