Bedrag. De vermindering bedraagt 25% van de onroerende voorheffing.
Een korting kan worden toegekend zowel op basis van wie in de woning woont en er gedomicilieerd is als op basis van de woning. In het eerste geval komt de korting toe aan de bewoner. Is dat een huurder, dan krijgt die de korting, ook al betaalt de eigenaar de onroerende voorheffing.
De korting op de onroerende voorheffing geldt voor 5 jaar en bedraagt: 50% voor wie na de IER een E-peil van maximaal E90 haalt (geldt enkel voor aanvragen stedenbouwkundige vergunning tot en met 31-12-2019) 100% voor wie na de IER een E-peil van maximaal E60 haalt.
Het basistarief voor alle onroerende onroerende goederen bedraagt in het Vlaams Gewest 3,97%.
De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die u jaarlijks moet betalen. De berekening van de onroerende voorheffing gebeurt op basis van het kadastraal inkomen (KI). In bepaalde gevallen heeft u recht op een vermindering van de onroerende voorheffing.
Bijvoorbeeld 30% bij een termijnrekening, d.w.z. 100 euro x 30% = 70 euro netto + 30 euro roerende voorheffing. Bij een tak 21-verzekering geldt wel een specifieke berekening voor deze voorheffing. Zo zal de overheid uitgaan van een fictief rendement van 4,75% per jaar.
Daarbij moest cumulatief voldaan worden aan de eis hernieuwbaar aandeel en een strenger E-peil van E25. Vanaf 2023 wordt het E-peil echter verstrengd naar E20.
Het E-peil wordt berekend met de EPB-software uitgegeven door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) en moet opgesteld worden door een EPB-verslaggever. Er wordt van uitgegaan dat een gebouw het hele jaar door op 18°C moet gehouden worden.
Een verslaggever berekent het E-peil, met behulp van de 'EPB-software'. Hoe wordt het E-peil berekend? Het E-peil hangt af van: de thermische isolatie.
via het contactformulier van de Vlaamse Belastingdienst(opent in nieuw venster); kies voor optimale veiligheid voor een “dossiergebonden vraag” waarbij u zich aanmeldt via elektronische identiteitskaart en kaartlezer of een andere beveiligde procedure zoals Itsme of SMS-code.
Het kadastraal inkomen (KI) vormt de basis voor de inning van de onroerende voorheffing en voor de bepaling van het onroerende inkomen dat in de personenbelasting belast wordt. U kunt het niet-geïndexeerde kadastrale inkomen van uw onroerend goed gemakkelijk online raadplegen in MyMinfin.
De onroerende voorheffing is een jaarlijks te betalen belasting die bepaald wordt op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen. Het is een gewestelijke belasting. De gewesten verwerken en innen voortaan rechtstreeks de onroerende voorheffing voor de goederen op hun grondgebied.
Elke eigenaar van onroerende goederen in Vlaanderen ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet voor onroerende voorheffing. De Vlaamse Belastingdienst verstuurt meer dan 2,8 miljoen aanslagbiljetten per jaar.
De onroerende voorheffing is een gewestelijke en jaarlijkse belasting op onroerende goederen (woningen, appartementen, gronden etc.). Een vraag over uw onroerende voorheffing?
Sinds 2021 mag het E-peil van een nieuwbouwwoning niet hoger zijn dan 30. Die normen voor een nieuwbouwwoning worden steeds strenger. Zo'n 10 jaar geleden mocht het E-peil bijvoorbeeld niet hoger dan 80 zijn. Ook bij ingrijpende energetische renovaties moet je rekening houden met het E-peil.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel.
Bijna ieder jaar worden er strengere eisen opgelegd voor o.a. de isolatie en ventilatie van je woning. Wil je hieraan voldoen? Dan krik je best de globale energieprestatie (E-peil) en energie-efficiëntie van de bouwschil (S-peil) van je (toekomstige) woning op.
Een E-peil is niet hetzelfde als de enerigiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/(m2 jaar) (kilowattuur per vierkante meter per jaar).
Voor renovaties is er gaandeweg een renovatiestrategie uitgewerkt. Voor bouwaanvragen (omgevingsvergunnings-aanvragen) voor nieuwbouw of herbouw in 2021 verstrengt de energieprestatie naar E30 (BEN-peil). De korting op de onroerende voorheffing voor lage E-peilen bij nieuwbouw wordt behouden tot 31/12/2021.
Het E-peil hangt onder meer af van de vorm en de luchtdichtheid van het gebouw, de oriëntatie en de beglazing.Maar ook de aanwezige technieken hebben een belangrijke invloed. In dit artikel overlopen we enkele technieken waarmee je een lager E-peil en dus een energiezuinige woning realiseert.
Als het E-peil niet behaald wordt, wordt een administratieve boete opgelegd voor het niet behalen van de E-peileis. Als niet voldaan is aan de eis 'verwarmingssysteem op lage temperatuur' én niet voldaan is aan het minimumaandeel aan hernieuwbare energie, leidt dat tot een verstrenging van het E-peil met 30%!
De roerende voorheffing is een belasting op de roerende inkomsten van jouw werking. Dit gaat o.a. over spaarboekjes en dividenden. De onroerende voorheffing is er voor de eigenaren van gronden en gebouwen.
Het tarief roerende voorheffing bedraagt momenteel 30%. Nijman voegt toe: 'Het had de verdragsluitende staten gesierd als ze de doelmatigheidsgrens met het oog op lijfrente-uitkeringen hadden verhoogd. ' Wandelaer: 'Nu blijft het complex.
Op de meeste roerende inkomsten moet een roerende voorheffing van 30% ingehouden worden. Voor enkele uitzonderingen is er een lager tarief. Het betreft hier vooral: rente op gereglementeerde spaarboekjes boven 980 euro (aanslagjaar 2023, inkomsten 2022 + aanslagjaar 2024, inkomsten 2023): 15%