Schendingen van de reglementering inzake ruimtelijke ordening kunnen zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk vervolgd worden. Bouwmisdrijven worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro, of met één van deze straffen alleen.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Bouwen zonder vergunning; korte blog advocaat bouwrecht
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Zowel de strafvordering als de herstelvordering kan verjaren. * Verjaringstermijnen strafvordering * Het bouwmisdrijf verjaart na een periode van 5 jaar; * Met als aanvangspunt het ogenblik waarop het misdrijf voltrokken is (na het plegen van de laatste feiten);
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
Wat is een bouwmisdrijf? Een bouwmisdrijf is in feite hetzelfde als een bouwovertreding. Dit houdt in dat er gebouwd of verbouwd werd zonder vergunning of niet volgens plan. Ook een functiewijziging zonder vergunning is een bouwmisdrijf.
Als er een bouwovertreding op jouw woning rust, dan zal deze wellicht vermeld zijn op de stedenbouwkundige inlichtingen. Bij de verkoop van een huis moeten deze inlichtingen verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Als je dit bewust zou verzwijgen, dan is er sprake van een verborgen gebrek.
Een regularisatieaanvraag volgt dezelfde procedure als een stedenbouwkundige vergunning, dat wil zeggen dat er 75 dagen kunnen gaan over de beslissing. Je kan gerust contact opnemen met de dienst stedenbouw om te vragen hoe ver staat met jouw dossier.
In een bestemmingsplan zijn vaak al een aantal afwijkingsmogelijkheden opgenomen, zoals een afwijking met 10 % van de maximale goothoogte of een afwijking van 1 meter. Meestal zijn er voorwaarden verbonden aan een binnenplanse afwijking. De procedure is hetzelfde als die van een passend plan.
Als er een bouwmisdrijf of bouwovertreding is gebeurd bij een gebouw of woning, dan kan een regularisatie- aanvraag worden opgemaakt. Dit wil zeggen een aanvraag om het gebouw administratief in orde te brengen. Meestal gebeurt dit bij de koop of verkoop van een gebouw.
Als je bezwaren gegrond worden bevonden, zal het college van burgemeester en schepenen overgaan tot het afleveren van een bouwweigering. Als je geen of onvoldoende gehoor krijgt bij de gemeente, kan je ook aankloppen bij de bevoegde vrederechter op basis van abnormale burenhinder en schending van de privacy.
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
De boete bedraagt in elk geval minimum 250 euro, waarna u een regularisatieaanvraag moet indienen. Indien de werken niet geregulariseerd kunnen worden, beslist de rechtbank of u een boete krijgt, de bouwovertreding afgebroken moet worden, of het goed in de oorspronkelijke staat hersteld dient te worden.
Kort gezegd: het is verboden om een bouwwerk zonder omgevingsvergunning te bouwen én het is verboden om een bouwwerk dat is gebouwd zonder omgevingsvergunning in stand te laten.
IS HET GEBOUW VERGUND? Een gebouw is vergund als de gemeente beschikt over de vergunning. Hierbij zit een bouwplan. Als de bestaande toestand overeenkomt met de toestand op het vergunde plan is het gebouw vergund.
Nagaan of een woning vergund is
Je kan nagaan of een woning al dan niet vergund is door de gemeentelijke vergunningenregisters te raadplegen. In deze vergunningenregisters staan alle verleende stedenbouwkundige vergunningen vermeld.
Een wijziging van een bouwplan die inhoudt een verkleining van de oppervlaktemaat die in verhouding tot de omvang van het bouwwerk gering is, betekent een wijziging van ondergeschikte aard.
Aan een omgevingsvergunning ligt een concreet project ten grondslag en er kunnen geen algemene regels in worden opgenomen. In een bestemmingsplan worden daarentegen regels opgenomen die voor herhaalde toepassing zijn.
Een omgevingsvergunning wordt getoetst op het bestemmingsplan, de bouwverordening, de welstand en het bouwbesluit. Als de plannen voldoen aan alle gestelde eisen, moet de gemeente de vergunning verlenen.
Vaak denken mensen dat er voor illegaal gerealiseerde bouwwerken een verjaringstermijn geldt. In het omgevingsrecht bestaat echter geen verjaringstermijn. Het is bij wet geregeld dat het in heel Nederland verboden is om een bouwwerk zonder omgevingsvergunning te bouwen én zonder omgevingsvergunning gebouwd te laten.
Bij (ver)bouwen controleert de Omgevingsdienst IJmond of dit volgens de regels verloopt. De omgevingsdienst controleert of er wordt gewerkt: volgens de omgevingsvergunning.
De stedenbouwkundige misdrijven omvatten nog steeds, onder andere, het uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen zonder vergunning of strijdig met de vergunning, en het verder uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen na verval, schorsing of vernietiging van de vergunning.
Een regularisatievergunning is een omgevingsvergunning die tijdens of na de uitvoering van een vergunningsplichtig project wordt afgeleverd. Soms worden er projecten uitgevoerd waarvoor een omgevingsvergunning verplicht is, zonder over die vergunning te beschikken.
Procedure. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het online Omgevingsloket ((opent in nieuw venster)) (tenzij op papier indienen is toegestaan). Vervolgens wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd.