Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
Als de waterdruk te laag is (onder 1,5 bar), moet je de installatie bijvullen. Hoe je dat doet, kun je nalezen in de handleiding van je cv-ketel of bekijk onderstaande instructievideo.
Een normale waterdruk bij u thuis zit tussen de 2,5 – 4,0 bar in. Vanaf 3,5 bar heeft een goede waterdruk. Het hangt ook van de hoogte af, per 10 meter verliest u 1,0 bar aan druk. Het hoeft niet altijd aan de watermaatschappij te liggen of een een slechte waterdruk heeft.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof. De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt.
De waterdruk kunt u verlagen door de verwarming te ontluchten of water te laten ontsnappen.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Ecostand in plaats van comfortstand
Een installateur stelt een cv-ketel vaak zonder te vragen in op de comfortstand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm, om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de ecostand in te stellen.
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 150 euro. Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Waterdruk buitenkraan en tuinslang verhogen
Een hydrofoorpomp wordt altijd voor de cv-ketel geïnstalleerd. Hierdoor verhoogt dus zowel de druk van warm als van koud water. Een hydrofoorpomp is dus ook een goede oplossing om waterdruk van de buitenkraan en tuinslang te verhogen.
Het is belangrijk dat u regelmatig uw cv-ketel bijvult. Wanneer de waterdruk te laag is moet de cv-ketel meer energie verbruiken om het huis te verwarmen. Op het moment dat de druk nog verder daalt wordt uw huis helemaal niet meer verwarmd.
Er zijn 2 pijlen op die wijzerplaat. De rode pijl duidt het maximum aan, de zwarte wijzer toont de huidige druk in de verwarmingsketel. Is de druk dus lager dan 1 bar, dan moet u de ketel bijvullen. Indien u de cv-ketel weer op druk brengt, kan het zijn dat er lucht in de leidingen komt.
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
Het bijvullen van de CV-ketel is niet heel erg lastig, zolang je de volgende tips in het achterhoofd houdt: De waterdruk mag niet boven de 2,0 bar uitkomen in een koud systeem.
Eenvoudig te controleren. Als de verwarming minder goed werkt of een tikkend geluid maakt, is mogelijk het expansievat kapot. Dit kunt u vrij eenvoudig zelf testen. Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan.
Oorzaken van drukverlies zijn divers. Er kan sprake zijn van defecten in de ketel (warmtewisselaar) of onderdelen als expansievat of overstorten.Vaak is de oorzaak echter gelegen in een lekkage van leidingen of koppelingen hiervan. Ook lekkage van een vloerverwarming kan leiden tot het drukverlies in uw systeem.
Welk expansievat kiezen? Indien het expansievat op zolder hangt is een voordruk van 0,5 bar voldoende.Wanneer het expansie vat op de begane grond of in een kelder gemonteerd zit wordt een voordruk van 1 bar aanbevolen. Dit om de extra statische druk van de cv-installatie op te vangen.