Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Eind maart stonden er 451 duizend vacatures open, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor, en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen.
In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Samen met de horeca, de industrie, de informatie en communicatie, en de bouwnijverheid vormen ze de top 7.
In het eerste kwartaal van 2022 hebben 19 van de 35 regio's in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. In deze regio's zijn er dus veel meer vacatures dan werkzoekenden. In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt volgens de Spanningsindicator het krapst van heel Nederland.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
De Nederlandse arbeidsmarkt staat er goed voor in vergelijking met andere westerse landen. Maar ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen kwetsbare groepen – ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, een migratieachtergrond of zorgtaken – nog altijd moeilijk aan een baan.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
In Nederland spreken we van een dringend tekort aan personeel in de onderwijssector. Zo zijn er te weinig leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs. Ook is er een tekort aan schoolleiders (directieleden) in het basisonderwijs.
De zeer goed betaalde banen voor 2022 zijn voor beroepen die je in het middenhoge tot hoge management tegenkomt, maar ook consultants, technisch specialisten, (para)medisch specialisten en hoge (semi)overheidsfuncties.
Voor iedere 100 werklozen staan er op dit moment liefst 133 vacatures open. Niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap als nu. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er nog 106 vacatures tegenover 100 werklozen.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
De komende 20 jaar blijft de beroepsbevolking nog wel krimpen, denkt Joop Schippers, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Utrecht. Wilthagen denkt zelfs dat het nog wel 30 jaar kan duren.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek heeft meer dan 80 procent van de bedrijven inmiddels te maken met een personeelstekort. Vooral in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg staan vele tienduizenden banen open.
Sommige beroepen bieden voldoende tot goede kans op werk, de zogeheten kansberoepen. Sommige beroepen bieden een zeer goede kans op werk, omdat er weinig geschikte kandidaten zijn voor bepaalde vacatures, dit zijn krapteberoepen ofwel beroepen met moeilijk vervulbare vacatures.
Op nummer 1 van deze lijst met leuke beroepen staat het beroep fotograaf. Als freelance fotograaf leg jij de mooiste momenten in het leven vast op foto. Magische momenten zoals een trouwerij, de eerste foto's van een newborn of prachtige natuurfoto's kunnen tot jouw werk als fotograaf behoren.
Hun arbeidsmarktsituatie is dus vaker precairder dan die van middengeschoolden en hooggeschoolden. Het risico op langdurige werkloosheid is daarnaast hoger voor kortgeschoolden. In 2020 was bijna 4 op 10 (39,2%) van de kortgeschoolde werklozen langdurig werkloos ten opzichte van 22,1% van de hooggeschoolde werklozen.
Eind februari telde ons land 8,9 miljoen werknemersbanen, een stijging van 5 procent ten opzichte van begin 2019, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal banen is het grootst in de zorg en bij de overheid.
Bij Caparis werken bijna 2000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.