Meestal duurt zo een droogtijd ongeveer een dag. Wanneer je dus een gietvloer hebt van 5 tot 6 lagen, zal je tussendoor veel moeten wachten. Ook al is het voor alle gietvloeren verschillend hoeveel lagen er zijn, over het algemeen wordt een gietvloer gevormd door eerst een primer laag aan te brengen.
Er ligt al een vloer
Een gietvloer kan in principe op alle bestaande vloeren gegoten worden. Of het nu beton, hout of anhydriet is. Door het te bewerken met een primer – en eventueel een scheuroverbruggende laag – hecht de vloer goed en kan een onstabiele ondergrond goed bewerkt worden.
Een PU gietvloer bestaat uit het kunststof polyurethaan en wordt opgebouwd in 4 en soms zelfs 5 lagen. Ook hier beginnen we met een primer, vervolgens een schraplaag welke de perfecte basis zijn voor het uiteindelijke eindresultaat. Vervolgens gieten we de PU in een uni kleur of maken we van twee kleuren een betonlook.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
Een polyurethaan vloer is bij normaal gebruik niet giftig. Dit wordt vaak gedacht, omdat er bij de verwerking van polyurethaan wel schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra de polyurethaan vloer volledig is uitgehard, is de vloer niet meer giftig.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Beton is een perfecte ondervloer om een gietvloer op te leggen. Voordat de gietvloer op beton gelegd wordt, dient de betonnen ondervloer wel opgeschuurd te worden. Hierdoor ontstaat er een iets ruwer oppervlak dat een perfecte hechting biedt voor de gietvloer.
Bestand tegen chemicaliën: ook chemicaliën hebben geen effect op een gietvloer. U heeft daardoor nooit last van brandplekken, gaten of vlekken. Zwaar belastbaar: een gietvloer is in tegenstelling tot tapijt, hout of linoleum zwaar belastbaar.
Een epoxy gietvloer is harder en sterker dan een PU gietvloer. Polyurethaan biedt qua eigenschappen meer comfort en is daarom ook geschikt voor toepassing in huizen. De epoxyvloer is door de typische kenmerken weer meer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes.
Een gietvloer kan in principe over vrijwel elke ondergrond heen aangebracht worden. Een gietvloer over tegels aanbrengen is dus ook mogelijk.
Een gietvloer kan over een houten vloer worden aangebracht mits deze op correcte wijze is voorbewerkt met Fermacell-, Estrich- of Brio Knauf platen. Mes en groef, verlijmd en vastgeschroefd om de 10 cm. Voor de aanleg van een gietvloer moet een ondergrond glad en vlak zijn.
Populaire betonlook kleuren zijn Dark Grey, Fossiel en Krijt. Ook bij een betonlook effect heeft u vooral de keuze uit grijstinten, zandkleuren en groene tinten. Groen is een originele gietvloer kleur. De tinten groen die we bieden liggen dicht bij grijs, waardoor de kleur rustig en tijdloos is.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Een gietvloer schoonmaken is bijzonder eenvoudig en snel gebeurd. Stof en los vuil zuigt u heel eenvoudig met de stofzuiger op of u veegt het met een stofdoekje weg. Twee tot drie keer per jaar een grondige reiniging van uw gietvloer is al voldoende om een mooie, glanzende vloer te hebben en te houden.
De strengste Europese norm is op dit moment het keurmerk van het Duitse Instituut voor Bouwtechniek, afgekort het DIBt keurmerk. Als een PVC-vloer is gecertificeerd met het DIBt keurmerk kunt u zeker zijn dat de vloer geen schadelijke weekmakers bevat. PVC met dit keurmerk is dus niet giftig.
Een troffelvloer, ook wel mortelvloer, PMMA-vloer of acrylaatvloer genoemd, is een vloer op basis van het kunststof materiaal PMMA wat staat voor Polymethylmethacrylaat. Dit type vloersysteem heeft een dikte van 4 – 5 mm en bestaat uit 4 lagen.
PVC-vloeren zijn in elke fase van hun levensduur gevaarlijk voor onze gezondheid. Er komt chloride vrij tijdens de productie, ze veroorzaken ademhalingsproblemen in huizen en ziekenhuizen en er komen kankerverwekkende stoffen vrij bij de verbranding ervan.