Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Hoeveel vitamine B12 heeft een mens nodig? Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
Overdosering B12 is wél mogelijk
De onderzoekers van het UMCG waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'.
Bij een dosering van 1000 microgram neem je dan dus 10 microgram op, ruim voldoende voor de dagelijkse aanbeveling. Overigens is een dergelijke overdosering niet schadelijk: het teveel plas je weer uit, en er zijn ook tabletten met een lagere dosering B12, zoals multivitaminetabletten.
Het meest gegeven advies is om twee keer per week 1000 mcg vitamine B12 te suppleren. Dit betekent dus dat je lichaam twee keer 1 mcg opneemt via de darmreceptoren en twee keer ongeveer 20 tot 40 mcg (1 – 2 procent van 1998 mcg) opneemt via de slijmvliezen.
Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen. Concentratiestoornissen, geheugenproblemen. Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken.
Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden. Vraag je arts om je vitamine B12 gehalte te controleren wanneer je deze klachten bij jezelf herkent.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram.
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat inname van een actieve vitamine B12, zoals methylcobalamine, de voorkeur verdient boven de inname van cyanocobalamine. Methylcobalamine wordt door de weefsels beter vastgehouden dan cyanocobalamine.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is 2,5 microgram. Doseringen van 10 microgram (400% van de ADH) en helemaal die van 100 microgram (4000% van de ADH) kunnen misschien geen kwaad, maar zijn vooral niet nodig. Het lichaam neemt zo'n hoge dosis toch niet op.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Hoeveel vitamine B12 heb je nodig? Dagelijks heb je zo'n 2.8 tot 7 mcg nodig, een kleine hoeveelheid. Als je vitamine B12 als supplement bijneemt moet je letten op het aantal microgrammen. Omdat dit een actieve vorm is die minder stabiel is, weet je niet hoeveel vitamine B12 je suppleert.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3.
Vitamine B12 speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Bij een groot tekort kunnen de nagels verkleuren of broos worden en kan hyperpigmentatie of haaruitval optreden.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
Kruidvat Vitamine B12 10 µg Tabletten dragen bij tot vermindering van vermoeidheid en tot een normale vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 kan een goede aanvulling op de voeding zijn.
Let bij de aanschaf van een B12 supplement wel goed op de vorm van vitamine B6 die is toegevoegd. Kies altijd voor de veilige en biologische actieve (co-enzymatische) vorm: pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P). Ook de vorm van foliumzuur is dus bepalend voor het in gang zetten van de methylering.
Waarom zuigtabletten? In de mond onder de tong komt Vitamine B12 direct via het mondslijmvlies in de bloedbaan en omzeil je in één klap het probleem van het niet kunnen omzetten van Vitamine B12 via het maagdarmstelsel naar de bloedbaan.
Krijg je door stress een hartinfarct? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct als je eens wat stress hebt maar stress kan wel bijdragen aan hartproblemen. Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct.