Gebruik voor de basisreiniging van een auto 20 tot 40 milliliter van onze autoshampoo. Giet de shampoo is een emmer met lauwwarm water en vul die vervolgens met 10 liter water. Gebruik een poetsdoek om de auto te wassen.
Goed onderhoud van uw auto is niet alleen het jaarlijkse onderhoud, maar ook het regelmatig wassen van de auto. iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken.
De conclusie is duidelijk: was je auto niet met de borstel van de wasbox, dan kun je beter de wasstraat gebruiken. De borstel wordt namelijk meestal op de grond gezet, en zo wrijf je straatvuil in de lak. De beste methode is echter met de hand, maar dan wel op deze manier en niet zoals de prutsers in de video.
Want wat blijkt: in de wasstraat kun je maar beter niet kiezen voor het dure programma. En dit is waarom. Wasprogramma's met bodemreiniging – dat zijn vaak de dure – kunnen zorgen voor schade aan je auto, zo meldt het AD.
IS HET VERSTANDIG OM MIJN AUTO TE WASSEN ALS HET REGENT? Ja, als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt.Daardoor laat het vuil beter los en wordt uw auto nog beter schoon.
De harde borstels in de wasstraat kunnen kleine krasjes in het lak maken. Ga liever naar een wasstraat met lappen in plaats van zogenoemde swirls. Het wordt afgeraden om met een nieuwe auto of een auto die recentelijk is gelakt door de wasstraat te gaan, omdat lak een half jaar nodig heeft om volledig hard te worden.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Gebruik twee emmers, een washandschoen en geen afwasmiddel
Ga je de auto wassen, gebruik dan twee emmers: eentje met water en autoshampoo om te wassen en eentje met enkel water om te spoelen. Gebruik geen afwasmiddel, want dat tast de beschermlaag van de lak aan.
Het gemiddelde advies is eenmaal per week. Maar rij je bijvoorbeeld meer dan gemiddeld vanwege je werk en sta je vaak onder bomen geparkeerd dan is het verstandig je auto vaker te wassen.
Wasstraten kunnen alleen personenauto's wassen. Dus caravans, campers en aanhangwagens kunnen niet door de wasstraat. En nee ook een zweefvliegtuig kan niet door de wasstraat (ja deze vraag is gesteld ð ).
Je kunt met een auto met matte lak in principe gewoon door een goede wasstraat. Volgens Frank Vekemans, bestuurslid Autowasbedrijven bij Bovag en eigenaar van een autowasbedrijf, is er geen reden om een auto met matte lak niet in een wasstraat te reinigen.
Gemiddeld rijden we 13.000 kilometer per jaar. De meeste mensen wassen hun auto 8,4 keer per jaar. Dat is eens per 6 weken. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders zijn auto zelf wast, andere laten het door iemand doen, maar ook zegt 10% van de Nederlanders dat ze hun auto vrijwel nooit wassen.
Na het afspoelen is het zaak om de auto zo snel mogelijk droog te maken om vlekken te voorkomen, zeker als je gewoon leidingwater gebruikt. Laat de auto daarom heel even uitdruipen, en droog de auto vervolgens met een microvezel droogdoek (zoals deze).
Je auto regelmatig wassen is belangrijk, en niet enkel voor het uitzicht. Het beperkt de slijtage, garandeert een hygiënische omgeving, optimaliseert de veiligheid en beschermt zelfs het milieu!
Polijsten met een fijne korrel is genoeg om de lak weer in de originele kleur te herstellen en de glans te verbeteren. Zeer sterk verkleurde auto's zijn vaker langer blootgesteld aan UV-verkleuring. Ook dit is te verhelpen door middel van polijsten, echter zal dit meer tijd in beslag nemen.
De meeste vlekken en aanslag zijn met een emmertje warm water en autoshampoo goed te verwijderen. Gebruik in elk geval nooit huismiddelen zoals azijn, terpentine, wasbenzine of thinner om vuil of aanslag te verwijderen.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
De motor moet stationair draaien en de handrem niet aangetrokken of ingeschakeld. Als de auto wel in de versnelling staat én op de handrem belemmert u de beweging van de loopband. Er zit vast een beveiliging op om schade aan auto of loopband te voorkomen, maar het zorgt wel voor vertraging voor u en andere klanten.
Nooit wassen schadelijk voor een auto
Het gaat ten 1e ten koste van de laklaag. Die heeft onder invloed van onder andere vogelpoep, insecten, regen, boomharsen en pekel veel te verduren. Worden de schadelijke stoffen daarvan nooit weggewassen, dan gaat de laklaag kapot of kan de auto zelfs gaan roesten.
Je auto wassen kan ook tijdens vorst. Sterker nog, het is zelfs aan te raden. Zeker wanneer je te maken hebt met (natte) sneeuw of strooizout op de weg, is het verstandig om je auto regelmatig te wassen. Strooizout hecht zich namelijk aan je auto, waardoor er sneller roest ontstaat.
In steeds meer wasstraten wordt de auto door middel van een soort loopband met rol aan het linker voorwiel vooruit wordt getrokken. De auto moet dan vrij kunnen rollen, de wielen moeten vrij kunnen draaien, dus de versnellingsbak moet in vrij of N staan.
Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is. Uw ogen en vingers kunnen u vaak precies vertellen wanneer het tijd is om de auto te waxen.