Lage dosissen paracetamol kunnen dodelijk zijn voor je huisdieren. Geef daarom nooit paracetamol of enig ander humaan geneesmiddel aan je huisdier zonder dit met de dierenarts te bespreken. Hoewel paracetamol niet meteen toxisch voor paarden, wordt het afgeraden om het zomaar aan je paard toe te dienen.
De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers, bloedverdunners en aangepast beslag. Paarden die hoefbevangen zijn moeten op een sober en suikerarm rantsoen. Verder mogen ze geen arbeid verrichten en is het advies om de voeten te koelen of een stukje nat zand te creëren wat ook verkoelend werkt.
Zelf adviseer ik bij hoefbevangen paarden om de aangepaste voeding te combineren met een luzerne die laag is in suikers en geen melasse bevat. Zo blijft het dier wel kauwen en speeksel aanmaken, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering.”
Acetylsalicylzuur is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Acetylsalicylzuur wordt ook gebruikt om te voorkomen dat bloed in de aderen samenklontert.
Omdat het medicijn bloedplaatjes minder 'kleverig' maakt, kan er gemakkelijker een inwendige bloeding ontstaan. Vooral maag en darmen zijn daar gevoelig voor. Wie het middel dus dagelijks slikt en een verhoogde kans op bloedingen heeft, krijgt maagbescherming.
Volwassenen. Dag 1: 160 (–200) mg/dag, vervolgens 80 (–100) mg 1×/dag, soms wordt een lagere dosering (30 mg 1×/dag) gebruikt.
Symptomen van hoefbevangenheid
Stijfjes en stram bewegen. Warme hoeven en soms een verdikte en pijnlijke kroonrand. Duidelijk voelbare digitale pols (je voelt de bloedvaten in de ondervoet duidelijk kloppen). De punt van de straal van de hoef is gevoelig.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA! In 70-90% van de gevallen is de oorzaak van hoefbevangenheid endocrien, d.w.z. het heeft een hormonale oorzaak. Deze paarden zijn Insuline Resistent (IR).
Het zal een hele tijd duren voor het paard zonder gevoeligheid op grindpaden en dergelijke kan lopen. Dit kan pas wanneer de witte lijn volledig is uitgegroeid en het hoefbeen weer is opgetild. In het gunstigste geval duurt dit een jaar; bij beperkte bewegingsvrijheid van het paard zal het langer gaan duren.
NSAID's zijn de meest gebruikte pijnstillende middelen bij paarden. Ze bieden overwegend perifere antinociceptie door remming van cyclo-oxygenase (COX-1 en COX-2) enzymen.
Een dik of hoefbevangen paard staat het beste in een Paddock Paradise of een gewone paddock zonder gras. Zoek voor zo'n paard hooi dat weinig suikers bevat. De hoeveelheid suiker in hooi kun je laten testen. Ook kun je takken (wilgen, linde, berk) en stro bijvoeren.
Flunixine meglumine is aangewezen voor de pijnbestrijding in geval van koliek bij het paard. De werking treedt, gebaseerd op praktijkervaringen, ongeveer 20 min na toediening op en duurt 8 tot 12 h, afhankelijk van de intensiteit van de pijn.
U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.
Jouw paard weet de wilg van nature al te vinden: als hij pijn heeft, gaat hij, als hij de kans krijgt, vanzelf al naar de wilg om een takje of wat blaadjes te pakken en hierop te kauwen. Instinctief weet hij dat dit heilzaam is. In de wilg zit Salicine, een stof die koortswerend en pijnstillend werkt.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Als u vermoedt dat uw paard hoefbevangen is, bel dan meteen de dierenarts. Dit is een extreem pijnlijke aandoening die grote schade kan veroorzaken. Hoe sneller de juiste therapie wordt ingesteld, hoe beter de prognose en hoe kleiner de kans op ernstige blijvende schade.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Greenguard. De Greenguard is een veel gebruikt graasmasker! Een open structuur en stevig materiaal zijn absoluut pluspunten. De mazen van dit graasmaker zijn 4,5 cm lang en 1,5 cm breed.
Re: Hoeveel kg hooi in standaard hooinet? Ik kon in een normaal formaat hooinet ongeveer 6, 6,5 kg kwijt. De eigenaresse van mijn verzorgpaarden heeft zo´n weegding met een haak, daar wegen we altijd de netten mee. Je hangt het weegding op, hangt het net eraan en dan kan je aan de pijl zien hoeveel kg het is.
De oorzaak van de verstoorde doorbloeding is het circuleren van gifstoffen of toxines in het bloed. Deze gifstoffen kunnen in de bloedbaan terecht komen naar aanleiding van verschillende gebeurtenissen: Ontstekingsprocessen zoals baarmoederontsteking of ophouden nageboorte. Overgewicht.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Volwassenen 500-1000 mg per keer, maximaal 4000 mg per 24 uur, verdeeld over 4 of meer giften. Ouderen Aangezien de systemische blootstelling van ASPIRINE 500 mg niet significant afwijkt bij ouderen lijkt een aanpassing van de dosering niet nodig.
De werkzame stof in Aspirine is acetylsalicylzuur.
Geconcludeerd wordt dat acetylsalicylzuur de glomerulaire filtratiesnelheid van patiënten met milde tot matig ernstige decompensatio cordis en een normale nierfunctie niet nadelig beïnvloedt, maar bij het volgen van een normaal dieet wel de natriumexcretie doet afnemen.