Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.
Anticonceptiepil (combinatiepil)
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
De anticonceptiemethoden in Nederland zijn onder te verdelen in 8 categorieën: De anticonceptiepil. De anticonceptiepleister. De anticonceptiering.
Als je de pil gebruikt verlies je minder bloed dan als je geen pil gebruikt. De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
De anticonceptiepil
De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. Je neemt elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip een pil om zwangerschap te voorkomen. Binnen deze categorie heb je de pil zonder oestrogeen en de combinatiepil met synthetische of lichaamseigen hormonen.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
Double Dutch. Een anticonceptiemiddel gebruik je om niet zwanger te worden en een condoom geeft bescherming om geen soa op te lopen. Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Je koopt het bij de apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts. Slik de morning-afterpil zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur na de seks. In ieder geval binnen 5 dagen.
Anticonceptie krijgt u tot 21 jaar vergoed uit uw basisverzekering. Vanaf 18 jaar betaalt u eigen risico.
Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.
Bij de eerste geslachtsgemeenschap gebruikt 92 procent van de jongens en 94 procent van de meisjes anticonceptie. 50 procent daarvan gebruikt de pil; in 2012 was dat nog 61 procent. Op de tweede plek komt het spiraaltje (koper en Mirena) met 11 procent.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
Vijf jaar beschermd
Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent.
Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd.
Je kan de pil, het spiraaltje gratis halen bij je apotheker. Andere vormen van anticonceptie kan je verkrijgen met korting, je hebt wel een voorschrift van je dokter nodig. Op de jongerensite van Sensoa kan je alle informatie vinden over anticonceptie en veilig vrijen.
Vergoeding anticonceptie tot 21 jaar
Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Tussen de 18 en de 21 jaar gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.