In China, de één na grootste economie ter wereld, ligt de armoedegrens op 2.300 yuan (320 euro) per jaar. De Wereldbank stelt de armoedegrens op een inkomen van minimaal 1,25 dollar per dag (400 euro per jaar).
3,3% (2016 est.) Definitie: Nationale schattingen van het percentage van de bevolking dat onder de armoedegrens ligt, zijn gebaseerd op enquêtes van subgroepen, waarbij de resultaten worden gewogen naar het aantal personen in elke groep.
China pakt het armoedeprobleem projectmatig aan: "De regering heeft oorzaken aangewezen en mensen in groepen verdeeld. Zo krijgen mensen die arm zijn omdat ze geen werk hebben een fabriek in de buurt. En wordt armoede door natuurgeweld opgelost met verhuizingen."
In de Chinese staatskrant de Global Times las ik onlangs een artikel over het leven onder de armoedegrens. Hierin beschrijft een Chinese journaliste hoe in Beihan, een dorp op 150 kilometer afstand van Beijing 84 % van de 1130 bewoners moet rondkomen van een inkomen onder de 3220 yuan (440 euro) per jaar.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
In landen met naar verhouding weinig inkomens onder de armoedegrens zijn in beginsel ook de inkomensverschillen tussen personen beperkt. Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire landen.
De Chinese naam voor China is "zhong guo", wat 'middenland' betekent.
Ook de huidige president, Xi Jinping, opvolger van Hu Jintao, combineert het presidentschap van de volksrepubliek met dat van secretaris-generaal van de CPC. De president wordt door het Nationaal Volkscongres gekozen. De Staatsraad is het kabinet van de Volksrepubliek China. De voorzitter van het kabinet is de premier.
China is een enorm land, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen. Het leven in China is heel anders dan het leven in Nederland. In China wonen en werken mensen in grote steden en is er veel vervuiling en lawaai. Het leven in China is ook erg duur en mensen moeten vaak lange dagen maken om geld te verdienen.
Armoedepercentages per gemeente
Figuur 1 toont per gemeente hoeveel mensen in 2017 een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium hadden. Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%).
Meer armoede
De helft van de 700 miljoen mensen leeft van €0,60 of minder per dag. Het is het enige werelddeel dat armer is geworden in de afgelopen 25 jaar ondanks de vooruitgang in technologie, kennis en handel in andere regio's. Dit heeft onder andere te maken met slecht bestuur.
In 2022 telt de bevolking van China 1.410.474.000 inwoners. In 1960 woonden er in China nog 667.070.000 personen.
Tegenwoordig wordt de gemiddelde Chinees 77 jaar oud, waarmee de druk op pensioenfondsen toeneemt. Vandaar dat China de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs wil verhogen totdat iedereen vijf jaar langer werkt.
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
In veel huizen waar er iemand jarig is, is de leus 'Shou Xing' te zien. Shou Xing betekent 'lang leven'. Op het Geboortefeest moet de shouxingzai kippeneieren, shoutaobao (Chinese perzikvormige broodjes met een vulling van lotuszaadpastei) en bami eten. Dit voedsel staat in China symbool voor een lang leven.
De Chinese overheid blokkeert van alles voor de Chinezen, waaronder porno. Ook sommige seksuele boeken zijn verboden in het land. Als je verdrinkt is het kennelijk jouw lot en moet je het gewoon ondergaan. Een ander mag er niks tegen doen, anders is diegene juist strafbaar.
De Chinezen importeren ruim 200 miljard euro aan goederen en diensten uit de EU.
China is een van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.
De begraven overledenen worden na een bepaalde periode opgegraven en alsnog gecremeerd, maar eerst worden de 206 beenderen van het skelet geteld door een beenderenteller. Crematie bestaat al lang in de Chinese cultuur. De urn wordt meestal in een rouwmuur in een tempel geplaatst.
Beijing is de schrijfwijze die de Angelsaksische landen gebruiken sinds 1979 en die ook de Chinese overheid zelf hanteert als transcriptie van 北京. Dit is ook de reden dat je op Schiphol alleen Beijing op de borden ziet staan en Beijing ook te zien is in het logo van de Winterspelen.
Moldavië ligt in Oost-Europa en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland, maar dan met 5 keer zo weinig inwoners. Het is veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie. De economie van Moldavië is afhankelijk van landbouw.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
In een totale strijdmacht van 7.054.000 mensen tellen de gewapende troepen van de Volksrepubliek van China 2.285.000 actieve militairen (de grootste groep ter wereld), 800.000 reservisten en zoveel als 3.969.000 paramilitairen in hun rangen.