De
Bij acute vergiftiging zullen vrij snel (ernstige) klachten ontstaan. Het slachtoffer heeft een of meerdere hoge doses van het vergif gekregen in korte tijd. Het is van belang zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, waarna het slachtoffer zal overlijden of herstellen.
Pitten van appels, peren en steenvruchten kun je beter niet doorslikken. De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. "In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd."
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
In een gemiddelde appel zitten ongeveer zo'n 15 pitten, maar vaak nog minder dan 10 pitten. Een pitje weegt nog geen gram.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen. De positieve eigenschappen van druivenpitten kan je dan bijvoorbeeld ook in de vorm van druivenpitolie of druivenpitmeel in smoothies of muesli gebruiken.
Het cyanide-ion is een reductiemiddel en wordt geoxideerd door sterke oxidatiemiddelen zoals moleculair chloor (Cl2), hypochloriet (ClO–) en waterstofperoxide (H2O2).
Acute blootstelling
Als een patiënt cyanide inademt, leidt dit tot epileptische aanvallen, een gestopte ademhaling, een hartstilstand en een coma, waarbij de dood binnen enkele seconden volgt.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Volgens sommige studies is een hoeveelheid van 0,5 tot 3,5 mg cyanide per kg lichaamsgewicht reeds dodelijk. De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.
Van welke vruchten moet je wel opletten? Kersen bevatten 3,9mg amygdalin per gram, abrikozen bevatten maar liefst 14,4mg/g maar reine claudes of groene pruimen zijn het gevaarlijkst: die pitten bevatten 17,5mg amygdalin per gram.
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.
De pitten van de watermeloen zijn ook zo super gezond. Ze bevatten onder andere de mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en calcium. Super gezonde stoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Watermeloenpitten kun je los kopen in diverse gezondheidswinkel.
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.