De Wegcode stelt immers dat binnen de bebouwde kom bestuurders van een auto of een motorfiets ten minste 1 meter zijdelingse afstand moeten houden tussen hun voertuig en een (brom)fietser. Buiten de bebouwde kom bedraagt die afstand zelfs 1,50 meter.
Hou bij het inhalen van fietsers een zijdelingse minimumafstand van 1 meter aan en bij voorkeur 1,5 meter. Heb je niet voldoende ruimte? Pas dan je snelheid aan zodat je alsnog veilig in kunt halen. Wees extra voorzichtig bij het inhalen van ruiters.
Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden. Let op: wanneer je in de file met 10 km/u rijdt, is nog een afstand van 5 meter nog altijd aangewezen.
50 km/uur: 50 / 10 * 3 = 15 meter. 100 km/uur: 100 / 10 * 3 = 30 meter. 130 km/uur: 130 / 10 * 3 = 39 meter.
Zelf inschatten of je genoeg afstand houdt, kan met de 2 seconden regel: begin te tellen als de auto voor je een vast object (bv. hectometerpaaltje) passeert en kijk of je na twee seconden bij datzelfde object bent. Of neem de helft van je snelheid + 10% voor je marge in meters.
Hoe harder je rijdt, hoe langer het duurt voordat je stil staat. In de 'stopafstand' zit bovendien de 'reactietijd' van de bestuurder. Een alerte bestuurder heeft een reactietijd van ongeveer één seconde om op de rem te trappen. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je dus al 14 meter af voordat je voertuig afremt.
Op bezoek. Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
Snelheid, afstand en tijd
Als een auto in één uur een afstand van 80 km aflegt, dan is de snelheid 80 kilometer per uur. Afgekort tot 80 km/u. De snelheid is een maat van hoe snel de auto zich voortbeweegt.
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde. Daarna begint het remmen pas.
Het is belangrijk om voldoende afstand te houden ten opzichte van uw voorganger. De remweg is reactietijd + de tijd die uw auto nodig heeft om tot stilstand te komen. Naarmate u sneller rijdt wordt de remweg langer. De vuistregel is om 2 seconden afstand te houden ten opzichte van uw voorganger.
Er zijn een aantal manier om de correcte volgafstand te kunnen bepalen in het verkeer. De snelheid gedeeld door 2 + 10%. Voorbeeld 100km/u: (100 gedeeld door 2 = 50) + (10% van 100 = 10) 50+10= 60 meter volgafstand.
De basisregel voor een veilige volgafstand is eenvoudig: op een droog wegdek moet je altijd twee seconden afstand houden tot je voorligger.
Bestuurders zijn alle weggebruikers, behalve voetgangers. Dus een fietser die links afslaat, moet een auto die dicht achterop komt en rechtdoor gaat, voor laten gaan.
Fietsers moet zich aan de verkeersborden en verkeersregels houden. Zo moeten zij op het fietspad rijden. Als er geen fietspad is, moeten zij rechts op de rijbaan rijden. Voor een elektrische fiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets.
Fietsers dienen elkaar links in te halen; zij mogen andere bestuurders rechts inhalen. Bestuurders die zich rechts van een blokmarkering bevinden mogen bestuurders die zich links van deze markering bevinden rechts inhalen.
Om te weten hoeveel meter je per seconde aflegt moet je de snelheid vermenigvuldigen met 1000. Je hebt dan het aantal meter per uur. 1 uur heeft 3600 seconden. Deel de uitkomst door 3600 en je weet hoeveel meters je per seconde aflegt.
Als je de snelheid weet, in dit geval 20 km/u, dan weet je dat de fietser 20 kilometer aflegt in 60 minuten. De helft van de afstand leg je af in de helft van de tijd. 5 km is een kwart van de afstand, dus leg je die afstand ook af in een kwart van de tijd.
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Methode. Het aantal minuten onderweg kan worden berekend als de snelheid en afstand bekend zijn. De snelheid kan worden gegeven in kilometer per uur. Bijvoorbeeld 96 km/uur, dit betekent dat er 96 km in 1 uur wordt afgelegd.
met 120 km/u heb je 107 meter nodig voor je stilstaat. Dat is meer dan de lengte van een voetbalveld!
De regel zegt dat er idealiter twee seconden tijd verstrijkt tussen het passeren van een bepaald punt door een voertuig en het voertuig daarna. Deze regel dient er vooral voor om kop-staartbotsingen te voorkomen.
Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden.
De Wegcode stelt immers dat binnen de bebouwde kom bestuurders van een auto of een motorfiets ten minste 1 meter zijdelingse afstand moeten houden tussen hun voertuig en een (brom)fietser. Buiten de bebouwde kom bedraagt die afstand zelfs 1,50 meter.