Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden.
Afschot riolering per meter
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
Plaats de afvoerbuizen in een gelijkmatige helling om verstoppingen te vermijden. De helling norm is 1 centimeter per meter. Voor regenwater mag dit 0,5 tot 1 cm zijn. De afvoerleidingen of buizen moeten in volle grond altijd worden gestabiliseerd.
Riolering aanleggen
Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een afschot van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet neerslaat op de binnenkant van de buis. Probeer daarbij elke richtingsverandering te vermijden.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin. Tevens heb je sneller het gevoel dat je scheef zit op je terras.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
De binnenriolering (alles in en onder de woning) wordt buiten de fundering aangesloten op de pvc-buis van de buitenriolering. Deze heeft normaal gesproken een diameter van 125 mm en wordt onderling gekoppeld door middel van pvc-hulpstukken met manchetverbinding.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Bij een gekozen hellingshoek van 10° is het verval (zie tabel bij B): 3,50*18 = 63 cm dwz onderzijde muurplaat = 2,10+0,63 = 2,73 m. De bovenzijde van eventueel aanwezige kozijnen mag dus maximaal 2,73 m zijn.
Indien we 5% stijgen, zitten we 5 meter hoger indien we 100m via horizontale richting hebben afgelegd. Indien we 100% stijgen, leggen we zowel in verticale als horizontale richting evenveel weg af, wat dus wil zeggen een hoek van 45°. 100% stijging komt dus overeen met een hoek van 45° en niet van 90°.
Het hellingspercentage van een heuvel, helling of berg is gelijk aan het hoogteverschil Δh gedeeld door de horizontale afstand d maal 100%. Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Het hellingspercentage wordt gemeten door te kijken hoeveel de weg stijgt over een vastgestelde afstand. Als de weg over een afstand van duizend meter honderd meter stijgt, bedraagt de helling 100/1000=0,1. In procenten uitgedrukt is dat 10 procent. Dat komt overeen met bijna 6 graden.
Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must.
Een zwarte piste is over het algemeen niet steiler dan 35 graden, komt overeen met 70%. Logischerwijs is 100% dan 45 graden (de bekende geodriehoek) en is een hoek van 90 graden niet uit te drukken in percentage. 50 graden is overigens dus 119 %. De steilste piste in de VS ligt in Squaw (California bij Lake Tahoe).