Als je bijvoorbeeld een werkdag weg bent, heeft je baby gemiddeld 2 à 3 flesjes moedermelk nodig (afhankelijk van de lengte van je werkdag en de hoeveelheid melk dat je baby drinkt). Als je dan nog twee reserve flesjes hebt, dus 4 à 5 flesjes in totaal, heb je meer dan voldoende moedermelk liggen.
Twee kolfmomenten per acht uur zijn in principe genoeg om je productie op peil te houden en je melkvoorraad bij te houden. Wil je niet kolven op werk en alleen thuis de borst geven, dan kun je beter zo vroeg mogelijk beginnen met een voorraad opbouwen, zodat jij je kindje zo lang mogelijk van moedermelk kan voorzien.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Om te bepalen hoeveel afgekolfde melk aangeboden moet worden, kan deze hoeveelheid gedeeld worden door het aantal voeding per dag. Bijvoorbeeld: een baby van 3 maanden oud heeft het gewicht van 5 kilogram. Per dag drinkt hij dus 5 x 150 = 750 milliliter per dag.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Twee tot drie dagen na de bevalling komt de eigenlijke melkproductie op gang. Je kunt nu zowel met de hand kolven (Marmet techniek) als met een handkolf of elektrische kolf.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Hoe vaker melk wordt verwijderd, hoe beter. Na twee of drie dagen regelmatig kolven zou je een beduidende toename in de melkproductie moeten zien.
De eerste keren kolven.
Als je een voorraad wilt opbouwen, werkt het net even anders. Je voedt je baby dan normaal en probeert één à twee keer per dag een beetje melk af te kolven. Ga dus niet vaak per dag met de kolf aan de gang, je lichaam zal reageren door meer melk te gaan produceren!
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Hoe voller de borst is hoe langzamer er nieuwe melk aangemaakt wordt. In de nacht heeft de moeder meer prolactine. Wanneer de moeder dan voedt of kolft, wordt de melkaanmaak extra gestimuleerd. Als er minder tijd tussen de voedingen zit, wordt de melk vetter.
Sommige moeders merken dat als ze één uur na een voeding kolven, dat de grootste melkopbrengst oplevert. Anderen kolven liever meteen na elke tweede voeding. Probeer om op verschillende momenten te kolven om te zien welke momenten het beste bij jullie passen.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”. Kolven in de nacht. 's Nachts afkolven heeft als voordeel dat u gebruikt maakt van het hormoon prolactine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk en die is in de nacht het hoogst.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Kolfschema als de borstvoeding goed op gang is:
Elke drie uur kolven en in de nacht 6 uur ertussen laten is meestal voldoende. Heb je veel melk dan kun je proberen elke 4 uur te kolven en in de nacht max 6 uur ertussen laten.
Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.
De meeste baby's die uitsluitend borstvoeding krijgen, drinken in de eerste maanden gemiddeld acht tot twaalf voedingen per 24 uur. Er zijn ook baby's die minder vaak drinken en die ook niet vaker wíllen drinken.
Je geeft 's ochtends een flesje afgekolfde melk af waarmee je kindje gevoed kan worden. Breng de afgekolfde melk in een flesje waar ook de naam van je kindje op staat zodat de juiste melk bij jouw kindje uitkomt. Vanuit de kinderopvang zal er aangegeven worden hoe de moedermelk het beste aangeleverd kan worden.