Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Aardbeien en antioxidanten
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Een portie aardbei, vers komt overeen met 125 gram.
Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Veel aardbeien stikken van de pesticiden. Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.
Symptomen aardbei allergie
De allergische reactie die een aardbei allergie creëert kun je meestal zien aan de mond en de huid. De symptomen van een aardbeien allergie zijn bijvoorbeeld: Jeuk aan de huid. Blaren op lippen en gehemelte.
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor onze maag. Dit blijkt uit Italiaans, Servisch en Spaans onderzoek. Aardbeien zijn goed voor je maag vanwege de antioxidanten in het fruit. Maar het rode fruit doet meer: ze activeren de antioxidanten en enzymen in je lichaam.
Aardbeien
Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram.
Voedingswaarde Overzicht:
Aardbeien (500 g) bevat 160 calorieën. Calorieën Verdeling: 7% vet, 85% kolhy, 7% eiwit.
Wanneer in het seizoen
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.
Aardbeien en afvallen
Aardbeien helpen je om snel en gezond af te vallen. De rode vruchtjes hebben een hoge voedingswaarde en bevatten weinig calorieën. De vezels in aardbeien helpen je om hongergevoel te voorkomen en versnellen je stofwisseling (door het eetlust-opwekkende hormoon ghreline te verminderen).
Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2. Ook verlaagt het eten van fruit de kans op hart- en vaatziekten, een belangrijke complicatie van diabetes. Geniet er dus van, en maak er wat lekkers mee. Wel zonder suiker graag!
Goed voor je huid. Door de hoeveelheid antioxidanten zijn aardbeien goed voor je huid. Bovendien bevorderen ze het herstel van cellen die beschadigd zijn voor de zon. Veel aardbeien eten dus tijdens het zonnebaden, maar vergeet natuurlijk vooral ook niet je huid heel goed in te smeren!
De grootste voedselvergiftiging ooit in Duitsland is te wijten aan aardbeien uit de diepvries. Dit heeft de Federale Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd. Sinds eind september hadden 11.000 kinderen diarree gekregen.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).