Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Wolven slaan steeds vaker toe in Nederland. In 2021 zijn er 115 dodelijke aanvallen op schapen, geiten en kalveren gemeld. Dat is een recordaantal. Op de Veluwe is volop wolvenactiviteit, maar veel aanvallen zijn daar niet geregistreerd.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Het aantal gedode dieren door een wolf is in 2022 bijna verdubbeld. In 2021 werden er 296 dieren gedood door de wolf. Eind 2022 stond de teller al op 585. Dat zorgde in totaal voor bijna 100.000 euro aan schade-uitkeringen tot eind september.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Houd je gezicht naar de hond gericht, maar kijk het dier niet aan. Op die manier ziet de hond je ogen, waardoor hij niet durft aan te vallen. Maak geen oogcontact, want dat is té dreigend. Ook belangrijk: begin niet te gillen of te rennen, zelfs niet als je wordt aangevallen.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
In tegenstelling tot veel andere virusziekten is hondsdolheid helemaal niet soortspecifiek, maar kan zij in principe alle warmbloedige dieren treffen, en dus ook de mens. Roofdieren zoals vossen en wolven blijken evenwel het meest gevoelig te zijn.
Soms duiken er zelfs veel kleinere rassen met een wolfachtige vacht op in die lijstjes, zoals de Zweedse vallhund (of Västgötaspets) en de shikoku inu. En er zijn zelfs auteurs die vinden dat de alombekende Duitse herder trekjes van een wolf heeft.
Inmiddels hebben wolven zich in Nederland weer gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven, zoals in het Belgische Leopoldsburg en het Duitse Meppen, waar ook al jongen geboren zijn.
Met de groei van het aantal wolven nam ook het aantal meldingen van doodgebeten schapen toe, blijkt uit de cijfers van BIJ12, een organisatie die in opdracht van de provincies de schade van wolven in kaart brengt en vergoedingen voor faunaschade uitkeert. In 2021 werden er 296 dieren gedood door de wolf.
Hoe en waar leeft de wolf? Wolven zijn sociale dieren en leven in groepsverband (roedels). Een roedel bestaat veelal uit meerdere generaties (ouderdieren en hun nakomelingen) en bestaat uit 2 tot 10 dieren.
Deskundigen wijzen erop dat er weinig paarden en pony's worden aangevallen door de wolf. In Gelderland zijn sinds 2018 drie gevallen gemeld bij BIJ12, dat voor de provincies de afhandeling regelt van schade die door wolven is ontstaan. Eén van die aanvallen bleek overigens het werk van een hond.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Waar leven wolven in Nederland? Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden.
Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. In een nacht kunnen ze met gemak 70 kilometer afleggen. In Duitsland blijkt dat wolven rivieren, snelwegen en druk gebruikte gebieden passeren, meestal 's nachts, maar soms ook overdag.
Gedrag en sociale structuur. Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze eropna gaan houden. De wolf is een goede renner, maar kan ook goed zwemmen. Ze zijn in staat zich snel te verplaatsen, met een topsnelheid van 50 tot 60 km/u ...
Maak lawaai door te schreeuwen of met takken te gooien. Is er een boom in de buurt? Klim hier dan in. Een wolf kan niet klimmen.
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad. Het jagen is echt teamwerk! Terwijl de ene wolf een kudde herten uit elkaar probeert te drijven, kan een ander in een hinderlaag wachten om tevoorschijn te springen.
Kan ik hem aaien of voeren? Nee.Een wolf moet je nooit voeren, volgens De Bruin. Juist dan kan hij gevaarlijk worden.
Niet alleen de geur van urine, maar ook de geur van vuur schrikt volgens Vanvoorden wolven af. “Dieren zijn heel bang van vuur. We verspreiden dus naast urine ook een brandgeur rond de weiden.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.