Natuurlijk zul je wel wat bijkomen, maar volgens onderzoek dat in vakblad New England Journal of Medicine verscheen, weeg je na de feestdagen gemiddeld slechts 0,7 procent meer dan je lichtste gewicht van het jaar. Dat betekent dat iemand van 68 kilo maar een halve kilo meer weegt rond de jaarwisseling.
Hoeveel kilo's mensen gemiddeld aankomen tijdens de kerst, verschilt per onderzoek. Bij het ene onderzoek was de gemiddelde gewichtstoename 0,37 kilo, bij het andere maar liefst 4,4. Over het algemeen komen mensen tussen de 0,5 en 6 kilo aan.
In de vroege en hoge Middeleeuwen is het overvloedig eten en drinken tijdens kerst een uiting van hoop voor het komende jaar, namelijk dat het volgende jaar net zo rijk aan voedsel mag zijn als het vorige.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Voorbeeld 1: Er zijn in 2022 zes doordeweekse feestdagen.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Parttime-dienstverband
Als de officiële feestdag tegelijkertijd valt met een dag waarop de parttimer moet werken, geniet hij juist meer voordeel van de officiële feestdag dan een fulltimer.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. En bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
Het is maar hoe je erin staat. Ander minpuntje van deze dag is dat er standaard twee feestdagen op maandag vallen: Tweede Paas- en Pinksterdag.
Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming (bvb de zaterdagen), moet die feestdag steeds worden vervangen. In dat geval zal de vervangingsdag op algemene wijze voor alle werknemers van de onderneming worden vastgesteld.
Nederland telt elf officiële feestdagen, waarbij de medewerker "vrij" heeft en gewoon zijn salaris krijgt doorbetaald (behalve Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag). Dit zijn overigens geen verplichte vrije dagen, je kunt hier vanaf wijken mits deze dagen niet zijn vastgelegd in een cao.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Overige (niet-wettelijke) feestdagen 2022
Valentijn: Maandag, 14 februari 2022. Carnaval: Zondag, 27 februari 2022 t/m dinsdag, 1 maart 2022. Zomertijd: Zondag, 27 maart 2022. Secretaressedag: Donderdag, 21 april 2022.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
In de Cao Apotheken is de feestdagcompensatie duidelijk geregeld. De compensatie per feestdag op een doordeweekse dag bedraagt 7,2 uur naar rato bij een 36-urige werkweek. Als je bijvoorbeeld 24 per week werkt, ontvang je geen 7,2 maar 4,8 uur feestdagcompensatie.
Ik moet werken op een feestdag. Wat nu? Als je toch werkt op een feestdag of een vervangingsfeestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust en je normale loon van een gewone werkdag, inclusief alle premies en voordelen in natura.