Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen. Heb je één 5 en één 4, dan moet je minimaal drie compensatiepunten halen, en de rest moet 6 of hoger zijn. Met een 3 op je eindlijst ben je sowieso gezakt.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
In totaal kan een kandidaat voor het Wft-examen Basis dus 62 punten behalen. dan exact 68% (bijvoorbeeld 67,99%) van de punten, dan is het cijfer lager dan 5,5 en wordt het afgerond naar een 5 (gezakt).
Is het cijfer achter de komma een 5 of hoger, dan wordt het cijfer naar boven afgerond. Dus stel je gemiddelde eindcijfer is een 6,5, dan wordt je finale eindcijfer een 7.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
er zijn maximaal 3 tekortpunten toegestaan. maximaal eenmaal het cijfer 5 in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. alle tekortpunten dienen te worden gecompenseerd.
Het SE-cijfer van een vak mét CE is een getal met één decimaal. Het CE-cijfer van een vak is een getal met één decimaal (zelfs als er geen SE is).
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Examens doorschuiven
En doe dat op tijd, want anders bepaalt je school wanneer jij welke examens maakt. Een weekje later, op uiterlijk vrijdag 29 april, hoor je van je school welke examens je wanneer moet maken.
Re: een 5,45 afgerond een 5 of 6? Bij ons wordt een 5,45 bij repetities, rapportcijfers en Centraal Examen cijfers naar beneden afgerond, dus een 5. Schoolexamen cijfers gaan op een decimaal. Een 5,45 wordt een 5.5 en dat is dus een 6.
Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende. Je moet een voldoende halen voor alle cursussen in je programma moet af te studeren. Alleen voldoendes worden getoond het International Diploma Supplement (bijlage bij je diploma).
Een 5,45 word altijd afgerond naar een 5. Je mag een getal namelijk maar 1x afronden, en dus niet eerst afronden naar een 5,5 en dan naar een 6. Alles onder de 5,5 is dus afgerond een 5.
Als je het gemiddelde van een aantal getallen wilt uitrekenen, tel je alle getallen bij elkaar op en je deelt het totaal door het aantal getallen.
Op veel basisscholen is echter een rapportage in letters of woorden gebruikelijk, zoals o (onvoldoende), m (matig), v (voldoende), rv (ruim voldoende) en g (goed).
Het schoolexamen is een belangrijk onderdeel van het eindexamen. Het schoolexamencijfer telt namelijk (minstens) 50% mee voor je eindcijfer en heeft dus veel invloed op je kans van slagen. Het schoolexamencijfer per vak is een gewogen gemiddelde van de verschillende onderdelen (examens en opdrachten) die je maakt.
Als je eenmaal weet wat je voor het centraal examen hebt gehaald is het examencijfer heel eenvoudig te berekenen. Je telt het SE-cijfer en CE-cijfer bij elkaar op en deelt deze door 2. Heel veel succes met je examens!
NEEM HET CIJFER VOOR JE SCHOOLEXAMEN EN HET CIJFER VOOR JE CENTRAAL EXAMEN (VOOR HET BEROEPSGERICHTE VAK IS DAT HET CIJFER VOOR JE PRAKTIJKEXAMEN). OPTELLEN EN DOOR TWEE DELEN EN JE WEET JE EINDCIJFER VOOR DAT VAK.
Op die dag worden namelijk de normeringen bekend gemaakt door Cito. Over het algemeen worden de meeste leerlingen deze dag tussen 12:00 en 17:00 gebeld met het nieuws.