En hoe lang moet je ze dan laten weken? Een halfuurtje. Tien minuten zou al helpen, maar als je er op tijd aan denkt is het het best om ze een halfuur te geven; dan weet je zeker dat ze voldoende water hebben geabsorbeerd en niet meer zullen verbranden op de BBQ.
De prikkers
Omdat ze nogal droog kunnen zijn en daardoor snel splinters geven, raden we je aan ze van tevoren (minstens een uur) in een bak met water te leggen. Daarnaast voorkom je hiermee dat de stokjes vlam vatten (ook niet geheel onbelangrijk).
Het wellen van satéstokjes
Dat doe je door de stokjes te wellen, oftewel in een laagje water te zetten. Dit doe je een aantal uur voor gebruik, of het liefst al de nacht ervoor. Zo kan het water goed in het hout trekken en zullen de stokjes een stuk minder snel verbranden. Ook splinteren ze aanzienlijk minder.
Re: Satéprikker in de oven? Je kan satéprikkers trouwens gerust warmer in de oven doen, alleen zal het hout dan gaan verkleuren.
Bamboe wegwerpservies is smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik in de oven en magnetron tot 200°C en heeft een ambachtelijke, natuurlijke uitstraling.
Zorg ervoor dat je de satéstokjes eerst even hebt geweekt in water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of rooster met bakpapier tegen het lekken. Ik rijg meestal 4 stukjes aan 1 stokje. Leg de satéstokjes daarna op het bakpapier en bak de saté circa 15 – 20 minuten.
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Met 1 kilo kipfilet kun je circa 32-35 stokjes (4 per persoon bij 8 personen) maken. Als bijgerecht bij nasi goreng bijvoorbeeld is dat voldoende. Als hoofdgerecht met stokbrood, lontong, gebakken uitjes, atjar tjampoer e.d. zou ik er zo`n 8 tot 10 per persoon serveren.
Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje. Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Kipsaté van de BBQ
Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
De onderzoeker zegt zelfgemaakt het lekkerst te vinden. Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10. Ook Inproba scoort hoogt met de Satésaus kant en klaar.
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.
Haal de satéstokjes uit het water en rijg aan elk stokje ongeveer 3 á 4 stukjes kip.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Dit symbool bevestigt dat. De producten van Curver mogen niet worden gebruikt op het traditionele fornuis, op elektrische fornuizen of op een barbecue. Dit symbool geeft aan dat ons product geschikt is om te gebruiken in een magnetron. U kunt dus uw eten probleemloos verwarmen of ontdooien in een magnetron.