Je moet korte maar goede pauzes nemen tijdens het studeren om ervoor te zorgen dat je echt blijft leren. Dit komt op hetzelfde neer als punt 1 & 2, maar het werkt echt. Als je 2 uur achter elkaar studeert zonder pauze, zullen je hersenen gewoon niet zo lang focussen en zul je niet zoveel informatie kunnen opnemen.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Wij raadpleegden deskundigen en studenten en serveren u de ideale study break. 1. Neem elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze. Je mag nog zo'n bolleboos zijn of het examen nog zo dichtbij, de leerstof die je er na twee uur nog probeert in te stampen, zal amper blijven hangen.
Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Niet iedereen kan zich even lang concentreren, maar een concentratievermogen van 45 à 60 minuten is perfect normaal en zou ook je streefdoel moeten zijn.
Natuurlijk kan je niet bij elke studie even stoppen, maar bij veel opleidingen is dit gelukkig wel mogelijk. Eerst is het slim om met een studieadviseur hierover te praten. Als hij of zij het er mee eens is, kan je bijvoorbeeld een kwart of half jaar je studie op 'pauze' zetten.
Regels over pauzes
Duurt een dienst 10 uur of meer, dan moet je de werknemer drie pauzes van minimaal 15 minuten geven (of één pauze van 45 minuten). In cao's mag overigens van deze pauzeregeling worden afgeweken. Check daarom altijd wat er in de cao voor jouw bedrijfstak staat.
Schrijf per dag op hoeveel uur je beschikbaar hebt om te leren. Zorg er wel voor dat je niet teveel uren op een dag inplant en zorg er ook voor dat je vrije tijd inplant. Niemand kan uren achter elkaar leren. Voor de meeste mensen is het zo dat ze zich ongeveer 30 tot 45 minuten goed kunnen focussen.
Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Aan elk opleidingsonderdeel werd een aantal studiepunten toegekend.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.
Oefen met oefenexamens binnen de tijd die je voor het examen hebt. Controleer aan welke vraag je teveel tijd hebt besteed of waar je juist meer tijd aan had moeten besteden. Bespreek examenstof of oefenexamens met andere leerlingen. Wat voor jou lastig is, begrijpt iemand anders misschien heel goed.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
Slaap voldoende, en in blokken van anderhalf uur (dus bijvoorbeeld 6, 7.5, 9 of 10.5 uur). Slaap is enorm belangrijk, en vaak ervaren studenten zelfs een grotere behoefte om te slapen. Een korte powernap van 10 tot 25 minuten om de twee uur geeft een boost aan je kortetermijngeheugen. Je verwerkt dus beter je leerstof.
Bij concentratieproblemen heb je moeite met het focussen op één onderwerp of bezigheid. Bekende oorzaken zijn een depressie, relatieproblemen of een burn-out. De symptomen van concentratieproblemen zijn onder andere vergeetachtigheid en chaotisch zijn.
Problemen met leren kunnen allerlei oorzaken hebben. Van een te hoog schoolniveau, tot een verkeerde leerstrategie, tot dyslexie tot depressie. Alles heeft invloed op de schoolresultaten van het kind. Wanneer concentratieproblemen de meeste last veroorzaken is het aan te raden om hier verder te lezen.
Ga niet langer dan 5 dagen aan één stuk studeren voor een vak. Plan je meer dan vijf dagen aan een stuk? Dan is de kans groot dat je niet snel op gang komt en zo niet ten volle je dagen benut.