Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen. Als u vroeger trombose of longembolie gehad hebt, dan zijn er voor de operatie kousen aangemeten die u alleen tijdens de opname in het ziekenhuis hoeft te dragen.
Het kost tijd om daarvan te herstellen. Daarom moet u drie tot vier weken na de operatie rustig aan doen. In deze folder leest u welke leefregels daarbij horen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u zich aan deze leefregels houdt.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen.U kunt ook nog geen krachttraining doen.
In principe bent u werkonbekwaam tot de eerste controle op 3 weken na de operatie.
Waarschijnlijk heeft u de eerste weken na de ingreep minder zin in seks. In verband met de bloeddruk en een nog niet helemaal genezen borstbeen is het verstandig dat u in het begin voorzichtig aan doet bij het vrijen. Langere tijd na de ingreep luistert u gewoon naar uw lichaam.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Gewichtsverlies. Zowel bij een gastric bypass als bij een sleeve gastrectomie mag u na het eerste jaar een gemiddeld gewichtsverlies van een kwart tot een derde van het vertrekgewicht verwachten. Voor iemand die 120 kg woog, is dit dus zo'n 30 à 40 kg.
Onderzoek toont aan dat 83 % van de mensen die een gastric bypass hebben laten uitvoeren, alcohol blijven gebruiken. Vaak zijn ze niet op de hoogte van de mogelijke gevolgen hiervan. De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Ongeveer drie weken na de ingreep is je maag voldoende hersteld om langzaam over te schakelen op half vaste voeding. Hierbij kies je nog steeds het best voor maaltijden die licht verteerbaar zijn zoals bijvoorbeeld: Geroosterd brood. Puree.
Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Waarom mag ik geen koolzuurhoudende dranken meer drinken na een maagverkleining? Koolzuurhoudende dranken kunnen na een maagverkleining klachten geven in de bovenbuik. Dit komt doordat de gasbubbels geen ruimte hebben in de verkleinde maag. Door deze druk krijg je buikpijn.
Verdeel 3 porties van 150-200 ml zuivelproducten en eventueel een keer een gladde soep over de dag. Let op! Gebruik geen soepen in de vorm van erwtensoep, bruine bonensoep, pompoensoep of soep waar grote hoeveelheid aardappel, vermicelli of noedels in zijn verwerkt.
Aandachtspunten na een gastric Bypass
Er kan na een gastric bypass lactose intolerantie ontstaan. De darm kan dan geen geen lactose (melksuiker) meer afbreken waardoor je darmkrampen en/of diarree krijgt na het eten van lactose. Sommige mensen kunnen wel nog een beetje lactose afbreken, anderen helemaal niet.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat u goed hersteld bent van de operatie.
De aanvallen duren, afhankelijk van de hevigheid en de persoon, een half uur tot een uur. Dit varieert van vermoeidheid, veelvuldig gapen en een licht gevoel in het hoofd tot zweten, trillen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree, hevig braken en een sterk gevoel van niet-welbevinden.
'Wat wel van invloed kan zijn, is de grootte van de nieuwe verbinding tussen de maag en de darm (de anastomose). De anastomose bepaald namelijk mede je verzadigingsgevoel. Wanneer deze verbinding tussen maag en darm groter is of wordt (verwijding genaamd), zul je je minder snel vol voelen.
Gemiddeld 30-35 % gewichtsverlies in de eerste 1-2 jaar. Na verloop van tijd komt gewichtstoename vaak voor. Hierdoor komt het uiteindelijke gewichtsverlies op 25% van het startgewicht (niet uw operatie gewicht). Dit kan meer of minder zijn dan 25%.
De inname van de voeding na de ingreep is individueel bepaald. Veelal zijn de gebruikelijke hoeveelheden de eerste 6 weken 75 à 100g, opbouwend naar 100 à 200g per maaltijd. De hoeveelheid voeding blijft dus steeds beperkt. Gebruik verschillende kleine maaltijden per dag.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Zoals iedere andere operatie ter bestrijding van obesitas, kan een verticale maagverkleining mislukken vanwege chirurgische complicaties : De maag is mogelijk slecht verkleind ; Het gebeurt dat de sleeve breder wordt met de tijd ; Er kan een reflux of een stenose van de maag opduiken wat voedingsproblemen veroorzaakt.