Uw ID kaart dient bij aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije.
Als je naar Turkije op vakantie gaat, heb je niet perse een paspoort nodig. Je kunt ook gewoon met je identiteitskaart op reis. Als je met een paspoort in Turkije aankomt, dan krijg je een stempel in het paspoort nadat je paspoort en visum gecontroleerd zijn.
Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee. Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.
Welke reisdocumenten hebt u nodig? Voor Belgen in bezit van een paspoort/identiteitskaart is het sinds 2 maart 2020 niet langer nodig om een visum aan te vragen om af te reizen naar Turkije.
Het reisdocument moet in ieder geval bij vertrek uit Nederland nog geldig zijn. Als u bijvoorbeeld 3 maanden visumvrij in Nederland wilt blijven, betekent dit dat uw reisdocument minimaal 3 maanden geldig hoort te zijn.
Voor Turkije heeft u een geldig Belgisch paspoort/identiteitskaart of Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart nodig. Beide dienen minstens nog 6 maanden geldig te zijn bij binnenkomst in Turkije.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid).
Toeristische plaatsen
De grote toeristencentra langs de kust zoals Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum zijn veilig. Je kunt hier prima en veilig vakantie vieren. Veel hotels hebben eigen beveiliging die zorgen voor het welzijn van de toeristen.
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven sinds 9 maart 2014.
Tips vakantie Turkije
1 euro is ongeveer 6,53 Turkse lira (januari 2020). 1 Turkse lira is ongeveer 15 cent (april 2020). In de toeristische gebieden kun je gewoon met euro's betalen. Daarnaast kun je vrijwel overal geld pinnen bij een geldautomaat (behalve in kleine dorpen).
U mag Turkije zonder vaccinatiebewijs of test- en herstelbewijs inreizen. Lees de laatste informatie over deze inreisvoorwaarden op de website van Turkish Airlines (informatie in het Engels).
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
200 sigaretten en 50 sigaren. 200 gram tabak en 200 stuks vloeitjes of 200 gram pruimtabak of 50 gram snuiftabak of 200 gram pijptabak. fiets, kinderwagen, speelgoed (10 stuks) 1,5 kilogram koffie, 1,5 kilogram instantkoffie, 500 gram thee.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
De PCR test mag maximaal 48 uur oud zijn, de sneltest maximaal 24 uur.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Met ingang van 2 maart 2020 mogen reizigers met de Nederlandse nationaliteit Turkije visumvrij inreizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Een e-visum kan aangevraagd worden via www.evisa.gov.tr/en. De aanvraag neemt ongeveer 3 minuten in beslag en kost $ 20,- per persoon per visum .
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn. Heeft u een visum voor Nederland aangevraagd? Bekijk hoe u de status van uw aanvraag online volgt.
Je identiteitskaart is een geldig reisdocument voor bijna alle landen in Europa, en een paar landen buiten Europa: Andorra, België, Bosnië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland inclusief Kanaaleilanden, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, ...
Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
Geldigheid paspoort
Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand. Ook hier geldt weer: er kunnen aanvullende eisen zijn.
Met een (bijna) verlopen paspoort kun je niet op reis
Nog even voor de duidelijkheid: het is dus niet toegestaan om met een verlopen reisdocument te vliegen. En ook als je met de auto binnen Europa reist, heb je een geldig reisdocument nodig. Neem dus nooit het risico om met een verlopen paspoort op reis te gaan.