Subli Psyllium Slobber is een tijdelijk aanvullend product. Voeradvies: 1 gram Psylliumslobber per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 7 tot maximaal 10 dagen en dit 1 op 1 mengen met water (dus 600 gram Psylliumslobber voor een paard van 600 kg mengen met 600 gram water).
Slobber-Mash het beste nat (aangeroerd met water) voeren: één deel Slobber-Mash op één deel (lauw) water. Ongeveer 15 minuten laten inweken. Zo is het gemakkelijk opneembaar en dus ook ideaal voor (oude) paarden met missende kiezen.
Hoe vaak je slobber geeft, hangt dus een beetje af van de manier waarop je het gebruikt. Dat kan variëren van één keer per dag tot zo af en toe.
Slobber bestaat voornamelijk uit tarwezemelen, welke verrijkt zijn met bijvoorbeeld plantaardige oliën, lijnzaad en diverse ontsloten granen zoals haver. Stuk voor stuk ingrediënten die makkelijk verteren en de darmflora en darmwerking van je paard extra ondersteunen.
Als je een paard hebt dat gevoelig is voor suiker, lijdt aan een stofwisselingsprobleem of snel te dik wordt, kun je het beste kiezen een graanvrije slobber te voeren. Pavo GrainFreeMash is vij van granen en melasse en heeft een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte.
Brokken en muesli voor paarden zijn beide volwaardige paardenvoeders. Zowel een brok als paardenvoer in de vorm van muesli bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het voordeel van paardenmuesli is dat alle grondstoffen zichtbaar zijn in de mix. Zo weet je precies wat je voert.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Zand-Weg moet over droog voer verstrekt worden. Dosering: Echte zandeters en darm gevoelige paarden geeft u eenmaal per maand Zand-weg. Volwassen paarden: 2 x daags, 100 gram gedurende 6 dagen.
Preventief moet je 0.5-1 gram per kilo lichaamsgewicht psyllium voeren. Dat is voor een paard van 600 kilo tussen de 300 en 600 gram per dag. Heeft je paard zandkoliek of is er veel zand aangetoond bij het testen van de mest dan moet je 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag geven.
Voeradvies: 1 gram Psylliumslobber per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 7 tot maximaal 10 dagen en dit 1 op 1 mengen met water (dus 600 gram Psylliumslobber voor een paard van 600 kg mengen met 600 gram water). De te voeren hoeveelheid in één keer verstrekken.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Voordelen bietenpulp voor paarden
Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Haver wordt al 2000 jaar ingezet als grondstof in paardenvoeding en geeft sportpaarden extra snel beschikbare energie. Het mooie van haver is dat het aanwezige zetmeel goed verteerbaar is voor paarden, in tegenstelling tot het zetmeel in andere granen, zoals tarwe, gerst en maïs.
Krachtvoer is een standaard onderdeel van het rantsoen van een paard geworden. Iedereen is in de veronderstelling dat een paard naast het hooi of kuilgras ook krachtvoer nodig heeft. We geven dit in de vorm van brok of muesli, variërend van 0,5 kg tot soms wel 4-5 kg per dag.
Vuistregel: voer je paard maximaal 2 gram suiker en zetmeel per kg lichaamsgewicht per maaltijd. Wanneer suiker en zetmeel niet volledig wordt verteerd in de dunne darm komt dit uiteindelijk in de dikke darm terecht.