Hoeveel je op pad gaat met je step, hoe je rijgedrag is en hoeveel je de e-step oplaadt zijn allemaal bepalende elementen. Algemeen wordt aangenomen dat de batterij van een elektrische step tussen de 1 à 3 jaar meegaat, afhankelijk van hoe frequent de step gebruikt wordt.
Over het algemeen gaat de batterij van een elektrische step één tot drie jaar mee, afhankelijk van hoe intensief u ze gebruikt en van de gebruiksomstandigheden. Te hoge of te lage temperaturen verkorten de levensduur.
De kosten voor het opladen van een e-step accu
De prijs voor het opladen van een e-step accu is dus nagenoeg verwaarloosbaar. Zeker als je dit vergelijkt met andere vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Per oplaadbeurt ben je gemiddeld 0,50 cent kwijt. Dit is slechts een gemiddelde.
Doet je elektrische step het niet meer, of laad deze niet meer op? Binnengedrongen vocht in de accu is hier vaak de boosdoener. Verwijder het beschermkapje van de accu om eventueel vocht op te laten drogen. Een defecte accu kan ook het resultaat zijn van 'ouderdom', doorgaans na 1-3 jaar.
De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan.
De Joyor H1 is de goedkoopste elektrische step van dit moment voor jong volwassenen. Een groot voordeel van dit model is dat hij super makkelijk is mee te nemen dankzij zijn gewicht van slechts 7,35 kg. Daarbij kun je de e-step binnen enkele seconden opvouwen en neem je hem eenvoudig mee onder je arm.
Dat is heel eenvoudig: Je zet de step aan (of als het een leenstep is verbind je de step met de app). Je gaat met één voet op de e-step staan en met de andere voet zet je één of twee keer af, net zoals je met een normale step zou doen. Tijdens het steppen druk je de gashendel in.
De regels voor het gebruik van een e-step in Spanje
In Spanje geldt geen minimumleeftijd voor het rijden met een e-step, behalve in Valencia (16 jaar) en Madrid (15 jaar); Het gebruik van een helm wordt aangeraden; Er geldt geen rijbewijsplicht; Bestuurders moeten (indien beschikbaar) op het fietspad rijden.
Voor een lange levensduur van de batterij is het raadzaam om de batterij (na gebruik) zo vaak mogelijk aan de oplader te leggen, in plaats van deze helemaal leeg te laten lopen. Probeer de batterij altijd boven 10% (idealiter boven 40%) te houden.
Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een e-step hoort tot de bijzondere bromfietsen. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
Dus welke elektrische step mag op de weg? Momenteel geldt dit alleen als het is goedgekeurd door de RDW. De legalisering is op basis van elektrische step met kenteken. Volgens het minister wil dat iedfere fabrikant haar elektrische step modellen laat goedkeuren voor de RDW.
Bij sommige e-steps pas je via 'P-Instellingen' op het scherm de snelheid aan. Bij andere e-steps, zoals de Xiaomi Pro 2, moet je via Bluetooth een connectie maken met de mobiele app. Vervolgens kun je (in sommige gevallen) met de app de firmware van de e-step aanpassen of updaten en zo de snelheid opvoeren.
Step voor volwassene kopen bij Decathlon.
In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd. Het RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.
Op dit moment is de 'Revolt R' van Revoe het meest populaire en bestverkochte elektrische model bij Decathlon. Deze e-step heeft een gemiddelde laadtijd van 3 uur waarmee je zo'n 20 km kunt afleggen.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
De wegcode verbiedt niet expliciet dat je met 2 personen op een step mag rijden. Het is echter duidelijk dat als je met twee volwassen personen op zo'n step rijdt het voor de bestuurder quasi onmogelijk is om 'voortdurend de nodige rijbewegingen uit te voeren'.
Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan 'stapvoets' rijdt. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen.
De goedkoopste elektrische step kopen kun je al voor ongeveer 80 euro. Maar als je echt een goede elektrische step wil dan is een prijskaartje van 200 euro tot 600 euro realistischer. Met name actieradius, kwaliteit materiaal en motor, snelheid, gewicht en aanvullende functies zijn belangrijk.
Een step (in België informeel soms ook trottinette - uit het Frans) is een ongemotoriseerd tweewielig vervoermiddel. In Nederland wordt ook de benaming autoped wel gebruikt, hoewel dat oorspronkelijk een fabrikant van de gemotoriseerde variant is.
De meeste e-steps presteren op-en-top met een bandenspanning tussen 2.7 en 3.5 bar. De juiste spanning is echter afhankelijk van een aantal factoren. Wil je optimale tractie met de ondergrond, dan moet je ongeveer 0.2 – 0.4 bar minder rekenen.