De operatie duurt ongeveer 15-30 minuten. Bij iedere operatie, ook bij deze operatie, is er sprake van enig risico. Zo is er bijvoorbeeld een risico op een nabloeding. Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u pijnstillers.
We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
De operatie
Dit laatste gebeurt omdat de keelamandelen bij volwassenen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag, dan bij kinderen. De ingreep vindt plaats onder narcose en duurt ongeveer 20 minuten.
U mag anderhalve week na de ingreep uw werk hervatten. Twee weken na de ingreep mag u weer sporten.
U moet er rekening mee houden dat u tot ongeveer twee weken na de ingreep een pijnlijke keel kan hebben. U krijgt ook een recept mee voor eventuele aanvullende pijnstillers. Op de plaats waar de amandelen hebben gezeten, ontstaat een grijswitte korst die geleidelijk verdwijnt. Uw adem kan hierdoor wat weeïg ruiken.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt. De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
Ontstoken keelamandelen zorgen vaak voor veel keelpijn, moeheid, en (lichte) koorts. De amandelen zwellen op en kunnen erg rood worden en soms bedekt zijn in witte stippen of dik slijm. Slikken en praten kan lastig zijn. Ook kun je last hebben van hoesten, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en oorpijn.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden, of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben vaak ontstoken keel-amandelen. Dat komt omdat hun afweer nog aan het ontwikkelen is. Als uw kind vaak en veel last heeft van ontstoken keel-amandelen kunt u 2 dingen doen: afwachten.
Als u geen keelpijn meer heeft (meestal na 10 dagen), hoeft u de pijnstillers niet meer te gebruiken. De twee wonden in de mond genezen met een korst die langzaam in 7-10 dagen (uiterlijk 14 dagen) vanzelf oplost of losraakt (een geringe bloeding mag daarbij optreden).
De amandelen kunnen soms ontsteken en dan spreekt men van amandelontsteking of tonsillitis. Dit is geen banale keelpijn, maar een ernstige ontsteking die gepaard gaat met koorts en een zwaar ziek gevoel. Vroeger werden amandelen aan de lopende band 'getrokken' (verwijderd).
Uw kind mag na week weer naar school of kinderdagverblijf als hij/zij zich goed voelt en pijnvrij is. Tot tien dagen na de ingreep kan uw kind een nabloeding krijgen hoewel die kans wel steeds kleiner wordt.
De keelamandelen zijn groot bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar. Ze worden nog groter tijdens de puberteit, en nemen daarna in omvang af. Bij de meeste volwassenen zijn ze klein en onopvallend en soms zelfs bijna niet meer te zien.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
De keelamandelen kunt u zien als u achter in de keel kijkt. De neusamandel kunt u niet zien omdat deze amandel achter de neus zit. Amandelen zijn in het algemeen nuttig, ze vergroten de weerstand tegen ziektes. Amandelen spelen mede een rol bij de afweer tegen infecties.
Geadviseerd wordt om uw kind de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet te laten zwemmen. Vliegen. Uw kind mag de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet vliegen. Dit vanwege problemen die zouden kunnen ontstaan bij een eventuele nabloeding.