De kleine vijgen groeien in de herfst, ze rijpen het volgende jaar in augustus-september.
Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond.
Bloei- en oogsttijd voor een vijgenboom
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Om dit te doen, doop je gewoon een wattenstaafje in wat olijfolie en borstel je het lichtjes over het kleine naveltje aan de onderkant van de vijg, tegenover de steel . Door de vijgen op deze manier te zalven, wordt het oog van de vrucht afgesloten, waardoor er geen ethyleengas kan ontsnappen en de vijg sneller rijpt.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Rijpe vijgen moeten licht zacht aanvoelen, maar niet papperig . Een goede vuistregel is om vijgen te plukken als ze ongeveer zo zacht zijn als een waterballon. Zoete geur. Je reukzin kan je laten weten dat het tijd is om vijgen te plukken.
Onrijpe vijgen verwijderen
Verwijder de grotere vruchten die aan het eind van het seizoen niet rijp zijn geworden. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Als er een koudegolf aankomt, pluk dan fruit dat begint te rijpen en doe het in een papieren zak met een banaan. Bananen bevatten veel ethyleengas en laten vijgen rijpen die al zijn begonnen te rijpen .
In rijke grond zal de vijg te snel groeien, de lange, zachte scheuten die dan ontstaan zijn gevoelig voor vorst. Een groei van ongeveer 30 cm per jaar is voldoende. Op een beschutte plek is teelt in de volle grond mogelijk, Ficus carica kan echter ook als kuipplant gekweekt worden.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
Zijn vijgen gezond? Vijgen zijn een goede bron van vitaminen (A, B en C), mineralen (kalium en calcium), sporenelementen (ijzer en koper) en vezels. Om optimaal van alle voordelen te profiteren, eet je ze met de schil, die rijk is aan antioxidanten, nadat je ze voorzichtig hebt afgeveegd met een vochtige doek.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Je kunt de oogst beschermen door een net over de vijg te spannen. Of je kunt er voor kiezen om de vijgen te oogsten die wel al verkleuren en opzwellen maar nog net niet helemaal rijp zijn. Die vruchten laat je vervolgens nog één of enkele dagen narijpen in een papieren zak met daarin een rijpe appel of banaan.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven.
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Bijvoorbeeld door de vijgen te schillen, in dunne schijfjes te snijden en ze dan te laten ze drogen tot Recept met vijgen: Vijgenchips.
Vijgen hebben een verfijnde zoete smaak en zachte vlezige structuur. Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Een vijg is goed te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd om stekken van je vijgenboom te nemen is de herfst, nadat het blad van de takken is gevallen, of het vroege voorjaar, als er nog geen blad aan de takken zit. Stek een vijg door de top van een tak zonder vruchten te knippen van ongeveer 15-30 cm lang.
Vijgenboom bomen kunnen wel 200 jaar oud worden. Maak een foto voor directe plantidentificatie en krijg snel inzicht in ziektepreventie, behandeling, giftigheid, verzorging, toepassingen, symboliek en meer. Waar wordt de vijgenboom gebruikt?
Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Redenen voor gedroogd vijgenfruit
Een van de meest voorkomende redenen voor taai, droog vijgenfruit kan te maken hebben met het weer. Als u een bijzonder lange periode van extreme hitte of droogte hebt gehad , zal de kwaliteit van het vijgenfruit in gevaar komen, wat resulteert in vijgenboomfruit dat van binnen droog is.
De vijgen die nu nog in de boom zitten worden niet meer rijp. Om schimmelvorming te voorkomen, is het 't beste deze onrijpe vruchten nu uit de boom te plukken. Het gaat hierbij alleen om de grote exemplaren.