Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Een eierkoker wordt gevuld met een hoeveelheid water, afhankelijk van de gewenste hardheid en het aantal eieren, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht met een warme plaat. Als al het water is verdampt, slaat de eierkoker uit of geeft een hij een signaal af.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Uit onze beste eierkoker test is namelijk gebleken dat de Gadgy Eierkoker Elektrisch de beste optie van dit moment is. Dit komt doordat deze eierkoker op verschillende criteria de hoogste scoren behaalden. Zo is deze eierkoker vaatwasser bestendig en kunnen er tot wel 7 eieren tegelijk in.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Als er veel kalkresten achterblijven die je niet met een vochtige doek kunt verwijderen, moet je de eierkoker ontkalken. Om het waterreservoir te ontkalken, doe je een beetje azijn in de maatbeker en vul je dit aan met water tot de maatbeker vol is. Schenk dit mengsel in het waterreservoir en laat dit 30 minuten staan.
Met de Perfo eierprikker van Gefu kost je dit geen enkele moeite. Het gaatje zorgt ervoor dat er lucht kan ontsnappen waardoor de schaal tijdens het kookproces minder snel kan breken. Deze eierprikker is gemaakt van glanzend RVS en is voorzien van een voet van kunststof.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Deze eierkoker van Blokker heeft een eierrekje die is voorzien van een eierprikker in de bodem. Daarnaast zit er een maatbeker bij om zelf te bepalen hoe jij je ei gekookt wil hebben: hard, gemiddeld of zacht. De eierkoker is uitgerust met een zoemtoon en een aan-/uitschakelaar.
Altijd het perfecte resultaat of je nou van zacht- of hardgekookte eieren houdt met de Tristar EK-3074 Eierkoker. Plaats 1 tot maximaal 7 eieren in het eierrekje en meet met de bijgeleverde maatbeker de correcte hoeveelheid water af. De eierkoker slaat automatisch af en laat een zoemtoon horen als je eieren klaar zijn.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Een snelle waterkoker doet 2,5 minuut over het koken van 1 liter. Een langzame met een laag vermogen zo'n 4 minuten. Zo verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus voor een hoger vermogen, dat is goedkoper in gebruik.
Zeker geen melk koken met waterkoker!
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Deze eierkoker is voorzien van een draairegelaar voor het instellen van de hardheid: zacht, middel en hard. De koker heeft een RVS behuizing en geeft een signaal als de eieren gekookt zijn. De kookinzet is gemaakt van kunststof en heeft een handvat en is afneembaar voor het makkelijk laten schrikken van de eieren.
Hoelang ei koken op inductie? Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten.
Hoe werkt een eierkoker voor de magnetron? De eierkoker voor de magnetron is een ei-vormig kunststof potje met deksel. U plaatst het ei in zijn geheel in de eierkoker. U voegt een beetje water toe en daarna zet u de eierkoker in zijn geheel in de magnetron.