Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.
Een hot spot is niet erg gevaarlijk, maar wel heel vervelend voor uw hond en zal niet vanzelf weg gaan. Hoe eerder u de hot spot door een dierenarts laat behandelen, hoe eenvoudiger deze ook weer genezen kan worden.
Een hotspot is niet besmettelijk en goed te genezen bij honden. Het ontstaan van een hotspot heeft meestal meerdere oorzaken, maar als deze goed behandeld worden en de hotspot snel wordt ontdekt is de prognose matig.
Wanneer het nog een beginnende hotspot is die niet reeds ontstoken is, kun je het lokaal behandelen. Het is belangrijk de plek een aantal keren per dag schoon te maken (met bijvoorbeeld betadine-oplossing) en daarna te behandelen met bijvoorbeeld Dermacool hotspot spray of een wondzalf zoals Dermiel.
Een hotspot is te herkennen aan een rode, natte plek. De vacht rondom de huid zal vochtig zijn en aan elkaar kleven. Een hotspot zal bloeden, warm en pijnlijk zijn en flink etteren. De korst die ontstaat jeukt ook, waardoor de hond eigenlijk in een vicieuze cirkel is beland.
Een hotspot wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd – deze medische benaming kun je ook wel vertalen naar de woorden etter, beschadiging en ontsteking van de huid. Dat is ook precies wat het is: een ontstoken plek, die je hond veel jeuk en pijn kan geven.
Een hotspot bij een hond moet je niet zelf behandelen. Door de plek met een zalfje of vaseline te behandelen, kan de hotspot alleen maar meer gaan irriteren. Een bezoekje aan de dierenarts is daarom zeer aan te raden. Een deskundig advies van een dierenarts kan voorkomen dat een hotspot zich verder ontwikkelt.
Hotspots zijn het gevolg van de hogere warmtestroom boven plekken waar opwaartse stroming in de mantel plaatsvindt. Doordat de plaat (die zich boven de warmere plek bevindt) beweegt, verplaatst het aardoppervlak zich ten opzichte van de hotspot.
Oorzaken van een hotspot bij hond
anaalklierontsteking. allergieën - laat een allergietest uitvoeren. parasieten zoals vlooien en teken bij uw hond. oorontsteking.
Vlooien, wormen, mijten en teken zijn allemaal voorbeelden van parasieten die kale plekken bij honden kunnen veroorzaken. Hoe je omgaat met een parasiet infectie verschilt per parasiet. Vlooien: deze parasiet veroorzaakt veel jeuk en irritatie. Een vlooieninfectie kan zich focussen op één bepaald punt op de huid.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper. Deze korrels ruiken wel lekker voor mensen, waardoor je er zelf geen last van hebt als je in de tuin zit.
Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide). Gebruik in dit geval dan ook altijd een kraag om te voorkomen dat de crème wordt opgelikt.
Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is.
Een hotspot is een lokale huidontsteking die plotseling kan ontstaan. Het begint ermee dat een hond jeuk lijkt te hebben op een bepaalde plek, waar verder vanaf de buitenkant niets te zien is. De volgende dag verschijnt daar ineens een kapotte plek, vaak op de dij, kop, buik of achter de oren.
Een hotspot is een plek met een vulkaan of meerdere vulkanen zonder dat er breuken in de buurt zijn. Vulkanen komen gewoonlijk altijd voor in de buurt van of op een breuklijn tussen twee of meerdere aardplaten. Hotspots komen daarentegen op het midden van een aardplaat voor!
De plekken waar hotspots voorkomen zijn Hawaï, Kaapverdië, de Galapagoseilanden, de Canarische eilanden, de Comoren en de Mascarenen. De Mascarenen bestaat uit Mauritius en Réunion, deze zijn waarschijnlijk ontstaan door een hotspot die ook het vulkanisme in Deccan Traps veroorzaakt heeft.
Wat is een hotspot? Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.
Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol. Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Door zalf aan te brengen op de wond kan men de wond beschermen tegen infectie, maar ook tegen uitdroging of vochtophoping. Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf.
Een hotspot is moeilijk te voorkomen. Wel kun je jouw hond regelmatig checken op teken, vlooien of mijten. Een hond die veel zwemt heeft meer kans op een oorontsteking. Verder komt oormijt veel voor bij puppy's, controleer hier ook regelmatig op.
Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.