Terwijl de aarde haar rondje draait wijst ze steeds met een andere kant naar de maan, en hiermee trekt de maan het water steeds een andere kant op. Dit geeft aanleiding tot de getijden, met een cyclus van 12 uur. De aarde draait om de zon in zo'n 365.25 dagen.
De aarde draait in ongeveer 365 dagen om de zon heen. Dit noemen wij een jaar. Omdat de aarde er eigenlijk iets meer dan 365 dagen over doet, hebben wij één keer in de vier jaar een schrikkeljaar. Ondertussen draait de aarde ook om zijn eigen as.
De aarde draait om zijn as. Om één keer helemaal rond te draaien heeft de aarde 23 uur, 56 minuten en 4 seconden nodig.
De gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon is 149,60 miljoen km, en een complete omloop (siderisch jaar) duurt 365,256 dagen, waarin de aarde 940 miljoen km aflegt.
In Nederland leggen we dus dagelijks bijna 25000km af met een snelheid van meer dan 1000km/uur!
Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km. In totaal wandelden de deelnemers van De Roze Mars 255.563 kilometer en stapten zo 6,4 keer de aarde rond. De actieve stappers zetten gemiddeld 8.750 stappen en 6,5 kilometer per dag.
Doordat onze planeet rondjes tolt, kun je vanaf elke plek op aarde de helft van de tijd de zon zien en de helft van de tijd niet. Oftewel: door het draaien wordt het elke 24 uur een keer dag en nacht. Als het draaien stopt, is het gedaan met ons dag- en nachtritme.De aarde beweegt ook in een baan rond de zon.
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Proxima Centauri is de ster die zich, zoals de benaming ook aangeeft, het dichtst bij het zonnestelsel bevindt: op 4,25 lichtjaar.
We voelen vrijwel niets van het feit dat de Aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de Aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie.
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van het zonnestelsel. Hij weegt 1.898.000 miljard miljard ton en is 142.984 kilometer in doorsnee. Dat is 318 keer zo zwaar als de aarde en 1300 keer zo groot!
Wanneer de aarde in 24 uur 1 keer ronddraait, is het rondje dat de aarde aflegt in de Noordpool kleiner dan het rondje om de evenaar. Hierdoor draait de aarde sneller rondom de evenaar dan rondom de polen.
De planeten blijven in een mooie baan om de zon heen omdat ze vastgehouden worden door de aantrekkingskracht van de zon. Doordat de aarde om de zon heen draait en vastgehouden wordt door de aantrekkingskracht valt de aarde niet naar beneden.
De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ze zijn alle acht verschillend en hieronder kun je de bijzonderheden van deze planeten lezen. Mercurius De kleinste planeet uit ons zonnestelsel. Deze planeet staat ook het dichtst bij de zon.
Een dag heeft 24 uur. Dat is niet zomaar door iemand bedacht, maar gebaseerd op de rotatiesnelheid van de aarde. Onze planeet doet er namelijk grofweg 24 uur (oftewel 86.400 seconden) over om een rondje om de eigen as te draaien.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Ze zijn heel belangrijk voor het leven op aarde. Zonder die broeikasgassen zou de gemiddelde temperatuur op onze planeet ongeveer -18 °C bedragen.
De zon genereert energie door middel van kernfusie, waarbij voortdurend waterstof in helium wordt omgezet.
Eén lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt. Je wilt zeker ook wel weten hoeveel kilometer een lichtjaar is. Wel, het licht heeft een snelheid van 300.000 km/sec. In één seconde legt het licht dus 300.000 kilometer af.
De ster waar de ontdekte planeet omheen draait heet Proxima Centauri. Deze rode dwergster is de dichtstbijzijnde ster bij de aarde, op 4,2 lichtjaar afstand.
K2-18b is bijna negen keer zo groot als de aarde en staat 120 lichtjaar bij ons vandaan. Een lichtjaar is ongeveer 9.460.730.472.580.800 meter, dus het gaat om een slordige 1135 biljoen kilometer.
als de zon is opgebrand, dan zet-ie uit en slokt daarbij de planeten Mercurius en Venus op. Ook de aarde overleeft dit niet. Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft.
De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden.
De regendruppels onder de aardbol vallen ook naar de aarde toe. Maar ze vallen precies de andere kant op. De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat alles naar het midden van de aarde toe wordt getrokken. Daardoor kun je nooit van de aarde af vallen, ook al sta je aan de andere kant van de aarde!