Ze worden blind geboren en openen hun ogen na drie weken. De moeder blijft negen tot tien weken in het hol en leeft van haar vetreserves. Na twee tot drie maanden komen de jongen en de moeder het hol uit. Eenmaal naar buiten gekomen, draagt de moeder de jongen nog ongeveer negen maanden mee op haar rug.
Als de beren samen hebben gepaard wordt de bevruchting een hele lange tijd uitgesteld, ongeveer 4,5 tot 7 maanden. Meestal is er een draagtijd van ongeveer 60 dagen voordat de jongen worden geboren. Er worden per keer 1 tot 3 jongen geboren, deze worden altijd tijdens de winterslaap geboren in januari/ februari.
Afhankelijk van de soort overwinteren beren meestal ongeveer vier of vijf maanden per jaar, hoewel sommige beren wel tot acht maanden 'slapen'. Maar beren houden sowieso geen ononderbroken winterslaap. Ze slapen wel het grootste deel van de winter, maar ze worden geregeld even wakker om te eten.
Omdat de beren zo groot zijn eten ze wel tot 18 kg voedsel per dag. Beren zijn verzot op zoetigheid en vallen bijennesten aan om zich te voeden met honing.
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
Beren zijn geen echte winterslapers, maar houden een winterrust. Toch werkt het ontwaken bij hen hetzelfde als voor échte winterslapers als de grondeekhoorn. Allen hebben een interne klok die regelt wanneer het tijd is om weer actief te worden. “Die klokt werkt behoorlijk nauwkeurig”, zegt bioloog Roelof Hut.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
Van beren wordt onterecht wel gedacht dat ze een winterslaap houden. Het gaat hierbij om een winterrust; de hartslag vertraagt weliswaar, maar de lichaamstemperatuur blijft vrij constant. Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Vijf van de onderzochte slaapmuizen werden zelfs pas na meer dan elf maanden weer wakker! Daarmee kapen ze met gemak de eerste plaats van langste winterslaap ter wereld weg!
Soms blijven beren echter ook in de winters actief, als ze niet-natuurlijk voedsel blijven vinden. Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel! Ze halen met gemak snelheden van 15 meter per seconde – sneller dan Olympische sprinters.
De brilbeer eet voornamelijk plantaardig; noten, vruchten, laurier, vijgen, jonge bladeren, boomschors, zaden kruiden en honing behoren tot zijn dieet. Het liefst eet hij harten van de bromelia (een plant die in zijn leefgebied voorkomt). Heel af en toe eet hij ook een muis, konijn, insecten of zelfs een lam of hert.
De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en (dode) grotere dieren. In sommige gebieden jaagt de beer ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten. Een echte alleseter dus!
Een beer kan wel 100 dagen in winterslaap doorbrengen. Als een mens zo lang in bed zou blijven liggen, wordt het bloed stroperig en ontstaan er bloedpropjes.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Als zwarte beren hun winterslaap houden, vertraagt hun ademhaling en daalt hun lichaamstemperatuur met zo'n 6,5 graad – laag genoeg om hun stofwisseling met de helft te vertragen, maar hoog genoeg om te kunnen reageren op gevaren.
Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, dassen en eekhoorns houden een winterrust.
Winterslaap is een toestand waarbij de fysiologische activiteit vermindert. Hierbij kunnen de lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en stofwisseling tot minder dan vijf procent van de normale activiteit verminderen. Op deze manier kunnen de dieren energie besparen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.