Je begint je moe te voelen en je energieniveau daalt. Het duurt 5-6 uur voordat je lichaam de cafeïne voor de helft heeft afgebroken. Bij vrouwen die de (anticonceptie)pil slikken, duurt het dubbel zo lang. Zo lang duurt het bij de meeste mensen voordat de cafeïne volledig uit het bloed is.
WIST U DAT… …minder dan zes uur slapen dodelijk kan zijn? De energiedrank Red Bull bevat behalve cafeïne ook taurine, glucuronolactone, vitamine B en inositol. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van de energiedrank is echter vergelijkbaar met die van één kop koffie.
Drink geen koffie, cola, redbull of andere cafeïne houdende dranken, tenminste 6 uur voordat je gaat slapen. In al deze dranken zit cafeïne. Cafeïne werkt opwekkend en kan je wakker houden.
Het beste antwoord
Hetzelfde als een kop koffie, alleen intenser en langer. Na ongeveer 30 minuten, na 45 minuten het toppunt en dan neemt het langzaam af totdat het na gemiddeld 3-4 uur is uitgewerkt.
Wanneer u teveel energiedrankjes drinkt, loopt u het risico om moeilijk in slaap te vallen 's nachts of zelfs helemaal niet te kunnen slapen. U slaapt ook minder diep. Daarom wordt afgeraden om energiedranken te drinken na de middag. Energiedranken drogen het lichaam uit.
Na 15-45 minuten: de cafeïne bereikt zijn piek. Je voelt je een stuk alerter en geconcentreerder. Na 30-50 minuten: de cafeïne is volledig opgenomen en je lever reageert door meer suiker in je bloed te pompen. Na 1 uur: hallo suikerdip!
Of toch maar gewoon een kopje koffie? Volgens diëtisten is het duidelijk waarvan je het best wakker blijft. Koffie werkt beter: de cafeïne in een kop zwarte koffie heeft 4 à 5 uur een effect op je lichaam. In 100 ml koffie zit 40 mg cafeïne, in de vleugelsgevende energydrink 30 mg/100 ml.
Adenosine krijgt een boost door cafeïne
Dit stofje wordt 's avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je 's middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne.
Energiedranken bevatten vaak een hoog suikergehalte, waardoor het hypertone dranken zijn. Je lichaam kan het vocht uit dergelijke dranken niet zo goed opnemen. Dit kan leiden tot uitdroging. Daarom is het advies om als je energiedrank drinkt, ook voldoende water te drinken.
Dat koffie drinken helpt om wakker te blijven, weten we intussen allemaal. Maar een recente studie toonde aan dat één kopje koffie met 80 mg cafeïne al volstaat om chauffeurs alert te houden aan het stuur.
Taurine in Red Bull
Taurine vergroot taurine de zuurproductie in je maag. Als je toch al een gevoelige spijsvertering het, kan dat voor extra last zorgen. Ten slotte heeft het gevolgen voor je hart en bloedvaten. Teveel taurine verdunt je bloed, wat voor sommige mensen gevaarlijk kan zijn.
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola.
Uit studies blijkt duidelijk dat het drinken van koffie beter is voor de gezondheid dan het drinken van suikerhoudende dranken zoals Red Bull.
Maximaal 1 blikje energiedrank van 250 ml per dag voor kinderen tussen de 13 en de 18 jaar. Maximaal 2 blikjes van 250 ml per dag voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Het duurt 5-6 uur voordat je lichaam de cafeïne voor de helft heeft afgebroken. Bij vrouwen die de (anticonceptie)pil slikken, duurt het dubbel zo lang. Zo lang duurt het bij de meeste mensen voordat de cafeïne volledig uit het bloed is.
Red Bull werd gelanceerd in 1987 in Oostenrijk. Maar wegens het hoge cafeïnegehalte werd het intussen verboden in Noorwegen, Uruguay, Denemarken en IJsland. De enorme hoeveelheid cafeïne jaagt de bloeddruk pijlsnel de hoogte in, bovendien stijgt het risico op bloedklonters en een hartaanval.
Zo lang duurt het voor cafeïne uit je lichaam is
Om wakker te worden is cafeïne dus een handig middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie beter laten staan. Gemiddeld duurt het zo'n vier à zes uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
1. Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt.
Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken. Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken. Als volwassene niet meer dan 4 blikjes drinken. Niet combineren met alcohol.